Sreda 04.08.2010.
10:49
Vestionline

Italija ratifikovala SSP Srbija-EU

Franko Fratini

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju usvojen je u Senatu juče, a prethodno je prihvaćen i u Donjem domu parlamenta, prenose beogradski mediji.

"Ovim glasanjem Italija želi da doprinese da Srbija uvidi da treba da gleda u budućnost, to jest punu integraciju svih balkanskih zemalja u EU, a ne u prošlost sukobljavanja koja nije u skladu sa evropskom perspektivom", rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini posle usvajanja dokumenta.

"Unapređenje procesa evropske integracije Srbije, jedan je od prioriteta spoljne politike Italije prema zemljama Zapadnog Balkana zbog vodeće uloge koju ta zemlja ima u pogledu stabilnosti regiona", dodao je Fratini.

Ministarstvo spoljnih poslova Italije navelo je u saopštenju da je brzina kojom je ratifikovan Sporazum "posebno značajna i ukazuje na lično zalaganje ministra Fratinija i svih političkih snaga u cilju napretka približavanja Srbije EU, i šire gledano celog Zapadnog Balkana".

Kada stupi na snagu, dodaje se, Sporazum će postati konkretno sredstvo za proces napretka demokratskih institucija i pravne države u Srbiji i predstavljaće primer koji će moći da slede i druge zemlje Zapadnog Balkana.

SSP EU-Srbija ratifikovale su do sada Španija, Malta i Bugarska.

2024 © - Vesti online