Za šest godina podelio više od 1.500 paketića

D. N. Petrović
Strah i radost u isti mah: Deca iz Crvskog

Tamo gde ne može svojim terencem, Muratović stiže pešice, na konju ili sankama. Poznatog dobrotvora, koji najviše pomaže starima i nemoćnima i siromašnoj deci, sreli smo na Pešteru, u selima Crvsko i Naboje koja su ovih dana delimično odsečena od sveta. Neki od đaka do škola "Sveti Sava" u Crvskom i "Ibrahim Bakić" u Nabojima po snegu i mrazu pešače i po pet-šest kilometara.

U selu Crvsko, daleko od civilizacije, na samoj granici Srbije i Crne Gore, sačekali su ga učiteljica Mira Maslak i sedmoro učenika (Marko, Živana, Nikola, Vukola, Mirko, Dara i Ranko), a u selu Naboje učiteljica Mujesira Kurtović i njenih sedam đaka i tri predškolca (Belkisa, Džana, Dženisa, Rifat, Delma, Damir, Sara, Sabina, Esad i Saida). Nikada do sada u ova sela nije dolazio Deda-Mraz, niti su se deca radovala za Novu godinu.

- Istina, deca su se po malo uplašila Deda Mraza, jer neka, poput malog Marka Jelića iz zaseoke Janturine, nemaju struju, niti televizor, pa ga ne mogu videti ni na televiziji. Kad su otvorili poklone, mališani su bili presrećni, oslobodili su se i opustili, njihovoj sreći nije bilo kraja - priča učiteljica Mira Maslak.

Naglašava da će njeni đaci dok su živi pamtiti Muratovićevu posetu:

- Naša deca žive sasvim drugačijim i mnogo težim životom od gradske dece. Po ceo dan su na putu do škole, često dolaze mokra i promrzla, nemaju mnogo prilike da se raduju, a ipak su odlični učenici. Hvala Hidu do neba, nadamo se da će nam doći i pred iduću Novu godinu.

Njena koleginica iz sela Naboje, Mujesira Kurtović, takođe je istakla da će Hidovu posetu svi dugo pamtiti.

- I naša deca su bila su iznenađena i presrećna. Ovu Novu godinu dugo će pamtiti. Gest Hida Muratovića je predivan i vrlo smo ponosni na njega. Mislim da više nema sela na Pešteru, Goliji i Rogozni koja kao Deda Mraz nije posetio i đaka-pešaka koje poklonima nije obradovao - rekla je učiteljica Mujesira.

D. N. Petrović
Đaci-pešaci iz Naboja sa Hidom kao Deda Mrazom

A, sve je počelo pre šest godina, u selu Rajetići na Rogozni, kada je Hido tokom razgovora sa đacima-pešacima saznao da ne znaju šta je Deda Mraz, da nikada nisu dobili novogodišnji paketić i da ga mnogo žele.

- Od tada, obučen u odoru Deda Mraza, svakog decembra obilazim najzabitija sela i škole sa po nekoliko đaka-pešaka da bi poklonima obradovao siromašne mališane. Divan je osećaj kada ponovo dođem. Dečija radost i dečija sreća i mene čine srećnim - priča Hido Muratović i dodaje da je do sada podelio više od 1.500 poklon paketića i stigao bar u stotinu sela u ovom delu Raške oblasti.

Bole i "Vesti"

Veliku pomoć u realizaciji ove akcije Muratoviću pružaju Novopazarac Boško Radovanović, poznatiji kao majstor Bole i čitaoci Vesti sa raznih strana sveta. Oni pomažu Muratoviću da obezbedi poklone, nabavi gorivo i popravlja vozilo koje svakodnevno "lomi" po planinskim stazama i bogazama.

Strah pa radost

- Kada je Deda Mraz ušao u našu učionicu svi smo zaćutali i uplašeno ga gledali. Nismo smeli da mu priđemo i da ga taknemo, a kada je počeo da nas grli i da nam deli poklone malo smo se opustili. Kad je morao da krene, bilo nam je žao što ide. Nadamo se da će ponovo doći - ističe učenica Belkisa Fakić iz škole u Nabojima.

2024 © - Vesti online