Sreda 26.12.2018.
20:29
Đ. Barović - Vesti

Bombe po zakonu prodali i zaradili

A. Čukić
 

Ovo objašnjenje stiglo je na adresu Vojnog sindikata koji je tražio da im se zbog mogućih zloupotreba u raspolaganja vojnom imovinom, odgovor dostavi u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija.

"Vesti" su imale uvid u odgovor ministarstva u kome se tvrdi da nije bilo zloupotreba. Ministarstvo odbrane tvrdi da je ručne bombe prodalo tek pošto je, tokom 2014, više puta bezuspešno slalo ponude na "adrese 168 preduzeća".

"Nakon toga, na osnovu predloga nadležne organizacione celine Generalštaba Vojske Srbije da se zbog zastarelosti, neperspektivnosti i nepouzdanosti izvrši delaboracija i uništavanje ručnih bombi tog tipa starijih od 40 godina, i na osnovu saglasnosti taktičkog nosioca Generalštaba Vojske Srbije, doneto je rešenje tehničkog nosioca o rashodu u skladu s kojim je potrebno izvršiti delaboraciju i uništavanje predmetnih ručnih bombi", stoji u zvaničnom odgovoru Ministarstva odbrane Srbije.

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije kaže da nije zadovoljan ovim odgovorom jer je previše otvorenih pitanja.

- Ukoliko su zaista te ručne bombe zastarele, onda su morale da budu delaborisane. Umesto toga oni su ih prodali. Pritom, 22 godina sam u aktivnoj službi i još nijednom nisam video da bombe imaju rok trajanja kao što imaju mleko ili jogurt. Nad tim sredstvima se vrši tzv. tehnički pregled. Ako se pregledom utvrdi da nema tragova korozije i slično, onda tu nema da istekne nikakav rok. Uostalom, ako su valjale kupcu zašto nisu valjale našoj vojsci - kaže Antić.

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je Ministarstvo odbrane moglo da proda i one ručne bombe za koje tvrdi da su neispravne ili im je prošao rok.

- Postoji kupac za svaku vrstu robe i za novo i za staro i za ono što treba delaborisati i za upotrebljivo. Međutim, problem na koji ukazuje Vojni sindikat su firme koje su na kraju dobile te bombe - ocenjuje Radić.

On ocenjuje da je u pravnom smislu taj posao "čist".

Cenu odredila komisija

Vojni sindikat je tvrdio da je Vojska Srbije prodajom bombe po 3,3 dolara, koje su kasnije preprodate po pet puta većoj ceni, direktno oštećena za 3,7 miliona dolara. Ministarstvo odbrane odgovara da nije upoznato sa komercijalnim delovima dalje trgovine tim bombama, ali da je njihovu cenu od 3,3 dolara po komadu, utvrdila komisija koju su činili "članovi nadležnih organizacionih jedinica Vojske Srbije i Ministarstva odbrane u skladu sa metodologijom za određivanje početnih prodajnih cena prilikom prodaje naoružanja i vojne opreme".

"Prilikom određivanja cene uzeto je u obzir da su bombe već više puta bile oglašavane za prodaju, da za njih nije bilo zainteresovanih kupaca i da su zastarele", stoji u odgovoru Ministarstva odbrane Srbije.
 

2024 © - Vesti online