Sreda 04.08.2010.
09:18 >> 09:47h
Fonet

Josipović: Ponosni na branitelje iz "Oluje"

"Akcija Oluja legalna je i legitimna vojno-policijska akcija u kojoj je Hrvatska oslobodila svoju okupiranu teritoriju. Branitelji, učesnici ’Oluje’, zaslužuju naše priznanje i poštovanje. Upravo zato, s ponosom i poštovanjem sećamo se te akcije", kazao je Josipović.

"Hrvatska se zalaže za otklanjanje svih posledica rata i kažnjavanje zločina koji su se u njemu dogodili. Rešavanje otvorenih pitanja koje imamo sa Srbijom od interesa je i za Hrvatsku i za Srbiju", zaključio je hrvatski predsednik.

Premijerka Jadranka Kosor je za "Večernji list“ osudila "bilo kakav pokušaj revizije povijesne istine o oslobodilačkoj akciji Oluja".

"Oluja je bila jedna od akcija kojom je oslobođena hrvatska teritorija, ali i akcija u kojoj je pobeđena politika Slobodana Miloševića. U ime budućnosti, vreme je da se svi oslobode nasleđa Slobodana Miloševića", rekla je ona.

"Hrvatska vlada je za isključivo okretanje prema budućnosti, uz potporu susedima na evropskom putu, ali - da bi se to ostvarilo - nužno je poštivati istorijske istine", naglasila je Jadranka Kosor, zaključivši da "u ime pravde i budućnosti Hrvatska očekuje da konačno i Ratko Mladić stane pred lice pravde".

Iako se zvanično reagovanje hrvatskog ministarstva spoljnih poslova očekuje tek danas, u Hrvatskoj je jučerašnja izjava Tadića nezvanično "ocenjena neprihvatljivom i neistinitom".

"Smatramo kako se na taj način poništava sve pozitivno što je u poslednjih nekoliko meseci postignuto između dve države... Tadić nije naučio ništa iz poraza Miloševićeve politike", kazao je neimenovani izvor "Večernjeg lista“ u ministarstvu spoljnih poslova.

2024 © - Vesti online