Sreda 26.12.2018.
17:39
Vestionline

Tači: Dobili smo rat sa Srbijom

EPA/Georgi Licovski
Hašim Tači

- Sa Srbijom imamo jedan vek neprijateljstava. Dobili smo rat uz veliku cenu. Sada je vreme da dobijemo i mir sa Srbijom, za nas i buduće generacije koje dolaze. Zato pozdravljam stvaranje Pregovaračke grupe od strane Skupštine Kosova i početak rada na sporazumu sa Srbijom - rekao je Tači na sednici koju su bojkotovali poslanici Demokratskog saveza Kosova, Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Prema njegovim rečima, sporazum treba da bude konačan, sveobuhvatan i postignut u mirovnom procesu uz posredovanje EU i uz punu podršku od strane SAD. 

- Ovaj sporazum Kosovu treba da donese priznanje od strane Srbije i učlanjenje u Ujedinjene nacije, dok regionu treba da donese održivi mir i stabilnost - kazao je kosovski predsednik. 

Podvukao je da je poslednjih dana dobio dva pisma, jedno od francuskog predsednika Emanuela Makrona i jedno od predsednika SAD, Donalda Trampa. 

- Pismo predsednika Makrona hvali naše angažovanje za mir i stabilnost. Ali je još snažnije pismo predsednika Trampa, države koja je nama najbliskija. Predsednik Tramp izdvaja Kosovo kao odlučujući partner za mir i razvoj celog evropskog kontinenta - kazao je Tači.

U dijalogu o normalizaciji odnosa imamo podršku najjače države, SAD i podršku EU i njenih država, ističe on. 

- Ako izgubimo ovaj trenutak, kako kaže i predsednik Tramp u svom pismu, bilo bi to tragično vraćanje nazad i gubljenje mogućnosti koja se neće ponoviti dugo vremena - rekao je Tači i poručio predsedniku SAD da građani Kosova sa nestrpljenjem čekaju blagoslov sporazuma u Beloj kući pod liderstvom predsednika Trampa.

2024 © - Vesti online