Sreda 26.12.2018.
01:30
lepotaizdravlje, vestionline

Raskošni dvorac kralja sunca - Versaj

pixabay.com
 

Nekadašnji glavni grad Francuskog kraljevstva pruža neverovatan užitak svakom zainteresovanom za obilazak Versajske palate.

Ukoliko rešite da posetite Versaj, poranite. Koliko god rano da stignete, čekaćete u svakom slučaju, spremite se na to... Ispred ovog velelepnog dvorca uobičajen je nepregledan red turista. Naime, redovi zainteresovanih iz čitavog sveta pružaju se daleko, pa svakako vam neće biti od koristi ako se odlučite za podnevnu ili nešto kasniju posetu, naročito kada je unutrašnjost ovog velelepnog zdanja u pitanju.

Nezvanično najlepši dvorac Evrope dnevno ugosti neverovatan broj ljudi, pruži im uvid u viševekovno stvaralaštvo francuskog naroda i način života kraljevskih porodica, kao i njihovu zaostavštinu u vidu brojnih komada nameštaja, umetničkih slika i skulptura.

Nekadašnje skrovište tokom lova za kralja Luja XIII, a kasnije rezidencija njegovih naslednika u kojima je u pojedinim trenucima živelo i do 6 hiljada ljudi, danas se smatra od izuzetnog značaja, kako za arhitekturu i umetnost, tako i za istoriju.

Ukoliko pristupite Galeriji ogledala, dvorani koja se naziva još i “Galerijom Luja XIV”, bićete očarani lepotom i luksuzom prostorije, kao i njenom osvetljenošću prirodnim svetlošću, odnosno sunčevim zracima.

Nažalost, vrlo je verovatno da će vam čitav doživljaj biti umanjen zbog velikog broja posetilaca. Da biste to izbegli, planirajte obilazak ranim jutarnjim časovima. Uovoj dvorani odigrali su se brojni istorijski događaji poput venčanja Luja XVI, krunisanja nemačkog cara i pruskog kralja Vilhelma, kao i potpisivanje mirovnog sporazuma kojim je prekinut Prvi svetski rat.

Eksterijer čitavog kompleksa je zaista veličanstven. Neverovatno dizajnirani parkovi prostiru se na oko 90 hektara i ukrašeni su brojnim fontanama, skulpturama i minijaturnim lavirintima. Ceo prizor ostaviće vas bez daha.

2024 © - Vesti online