Utorak 25.12.2018.
11:45
aljazeera.net

Kako su SNS botovi napisali 10 miliona komentara

A. Čukić
 

A ko to plaća - pa mi, naravno

Nedavno su u javnost procurile vesti sa sednice Izvršnog odbora Srpske napredne stranke na kojoj je resorni stranački funkcioner zadužen za Internet tim podneo godišnji izveštaj. Internet tim su, naravno, botovi - partijski vojnici zaduženi za ostavljanje komentara na portalima i društvenim mrežama.

Prema tom izveštaju, SNS ima 3.456 botova koji su za godinu dana napisali oko 10 miliona komentara na 201.717 objavljenih vesti. Nadležni funkcioner se pohvalio i da su u poslednja 24 sata botovi ostavili preko 43.000 komentara na 1.147 vesti. Vladajuća stranka ima čitavu armiju vernih sajber-vojnika koji pokušavaju da ubede srpsku javnost u ispravnost politike stranke.

Da su u pitanju opsežni komentari u kojima se obrazlaže stranački program, elokventno brane potezi vladajuće partije, vešto maskira stranačka pozicija maskom tobožnje objektivnosti i argumentovano pobijaju stavovi političkih protivnika na internetu, to bi još i imalo nekog smisla. Međutim, situacija je potpuno obrnuta. Za prepoznavanje botovskog komentara nije potrebna nikakva inteligencija, jer su svi pravljeni po istoj mustri, prilično nedotupavnoj.

Primera radi, na vest pod naslovom "Vučić pred sednicu SB UN: Boriću se svim srcem" objavljenoj na portalu B92, odmah su se pojavili sledeći komentari u kojima se prepoznaje jedinstveni botovski rukopis: "Vučić se lavovski bori za Srbe"; "Uvek spreman da se bori za svoj narod - to je naš predsednik!!!"; "Sigurni smo da će danas predsednik Vučić odbraniti čast Srbije i pokazati da smo spremni na razgovor i kompromis"...

Bacanje para

Tako izgledaju i svi drugi komentari botova, jednostavne rečenice u kojima se hvale predsednik i SNS, podržava politika vladajuće stranke i pljuje po opoziciji. I to je sve. Može li gluplje i prostije? Teško. U javnosti se dosta spekulisalo o botovima, koliko su plaćeni za svoj samopregorni rad, pisalo se da imaju plate i po 80.000 dinara (oko 675 evra), koje mi plaćamo, a ko bi drugi.

Ukoliko su botovi zaista ovoliko plaćeni za nemušto piskaranje po netu, to je jedna od najgorih investicija u političkoj istoriji. Jer je za pisanje desetak ovakvih komentara dnevno potrebno nekih deset minuta, i to pod uslovom da bot kuca jednim prstom i da mu je mozak na rezervi.

Uzaludan botovski trud

Učinak botovskih komentara je ravan nuli. Ko bi pri čistoj svesti i zdravoj pameti poverovao komentatoru koji na 1389. po redu izjavu ministra policije Nebojše Stefanovića kako se stopa kriminala u Srbiji smanjuje, napiše nešto ovako: "Srbija se bori svim silama protiv kriminala, verujem u nadležne organe"?

Samo ti, prijatelju, veruj, kad si prodao veru za večeru, ali oni koji više veruju svojim očima nego botovskim rečima dobro vide da se u Beogradu mafijaška ubistva dešavaju maltene jednom nedeljno i kada i vrapci znaju da je prestonica postala nesigurno mesto gde se kriminalci međusobno kokaju nasred ulice, ili po kafićima, ili podmeću bombe jedni drugima u automobile.

Botovski komentari se prepoznaju iz aviona, i to s pola mozga, kao što su lako prepoznatljivi i regularni komentari koje ostavljaju normalni čitaoci, za svoj groš, a ne za partijsku apanažu. Ne toliko po sadržaju, koliko po formi koja uvek odaje nešto lično, ljudsko, individualno, jednostavno se na prvi pogled vidi da je to pisao čovek, a ne isprani mozak koji radi za pare.

Kad vidi na šta je spala politička propaganda, čoveka gotovo da uhvati nostalgija za starim dobrim staljinističkim vremenima. Eh, kako su se nekad diktatori trudili da ubede građane u svoju verziju realnosti, koliko je tu umne snage upotrebljeno. A danas smo spali na botove iz čijih komentara tupost vapije do neba.

U pitanju su obični nesrećnici koji su prodali dušu partijskom đavolu za male pare. S obzirom kakav je kvalitet propagande koju botovi stvaraju, kupac je mogao i mnogo jeftinije da prođe.

2022 © - Vesti online