Utorak 25.12.2018.
10:53
b92.net, Vestionline

Dolar ispada iz igre? "To nije valuta ni EU ni Rusije"

pixabay.com
 

Ministar smatra da ekonomske veze između Rusije i EU trenutno doživljavaju pravu "renesansu", dodajući da se, uprkos svim političkim "govorkanjima", broj bilateralnih projekata ubrzano povećava. U međuvremenu, Moskva u potpunosti podržava blok za širu upotrebu evra na međunarodnoj sceni, posebno u energetskoj industriji, rekao je Oreškin. 

- Ako pogledate odnose Rusije sa EU, videćete saradnju i podršku Rusije u trenutnom planu povećanja uloge evra koju je nedavno uvela Evropska komisija - rekao je ruski ministar. 

Evropska komisija je iznela svoj predlog za jačanje zajedničke evropske valute 5. decembra u očigldnom pokušaju da se ospori dominacija američkog dolara. Oreškin je naglasio da, dok je za Rusiju udeo dolara u trgovini u opadanju, čini se da je nepotrebno da se nastavi trgovina sa partnerima iz EU u dolarima, s obzirom na to da ih i Moskva i evropske države ne koriste kao nacionalnu valutu. 

- Rusija nije zemlja dolara, Evropa, znate, nije bazirana na dolarima, ali iz nekog razloga trgujemo energetskim resursima u dolarima. Zato mislim da bi trebalo da razmislimo o prelasku barem na evro kao najbližu valutu i ​​za Ruse i za Evropljane - rekao je Oreškin. 

Ruski ministar rekao je da je primetio da je trgovinski promet između Rusije i Evrope u poslednje dve godine zabeležio dvocifreni rast - 23% u 2017. i 21% u 2018. U isto vreme, Moskva i njeni evropski partneri su angažovani u velikom broju projekata, uključujući one velikih razmera, kao što su izgradnja novih nuklearnih reaktora u Mađarskoj i Finskoj, kao i gasovoda za prirodni gas Severni tok 2.

2024 © - Vesti online