Ponedeljak 24.12.2018.
22:53
Tanjug, Vestionline

"Ni ROSU ni KBS ne mogu na sever KiM bez saglasnosti Srba"

youtube.com/ Novo jutro - Dea i Sarapa
Aleksandar Vulin

- Tražili smo objašnjenje od Kfora da nam se u najkraćem objasni šta je predstavnik Kfora mislio kad je rekao da snage ROSU mogu bez najave da uđu na sever Kosova i Metohije. Mi se protivimo bilo kojoj ideji da ROSU, bezbednosne snage ili bilo ko može da dođe na sever KiM bez saglasnosti i poziva četiri gradonačelnika - rekao je Vulin.

Portparol Kfora Vinčenco Graso izjavio je za današnju "Politiku" da specijalne jedinice ROSU, kao policijska jedinica, nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za dolazak na sever KiM za razliku od Kosovskih bezbednosnih snaga, čije kretanje, kako je rekao, mora da odobri komandant Kfora. 

- Postoji tendencija da se neprekidno govori kako Kfor može da dozvoli ili ne dozvoli određeno kretanje kosovskih bezbednosnih snaga na sever Kosova i Metohije, ali se uporno izbegava da se pomene drugi deo našeg dogovora koji je predsednik (Aleksandar) Vučić izborio 2013. godine s generalnim skretarom NATO-a, a to je da gradonačelnici severa Kosova i Metohije moraju da daju svoju saglasnost - rekao je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, on je dodao da je region severa KiM policijski region kao bilo koji drug i da svako dejstvo specijalnih jedinica mora da se najavi komandantu tog regiona, pa da on da saglasnost.

2024 © - Vesti online