Utorak 25.12.2018.
00:48
Radio Slobodna Evropa

Bitka za Siriju: Amerikanci odlaze, Asad najveći dobitnik?

EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF
 

"Menja se geopolitika Bliskog istoka"

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o završetku angažmana oko 2.000 vojnika u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država ostaviće sirijske Kurde, dosadašnje najbliže američke saveznike, izložene udarima sirijskog režima potpomognutog od Irana i Rusije, Turske i opozicioniih snaga koje ona podržava i, vrlo izvesno, oporavljenih snaga ID.

Američko povlačenje moglo bi takođe da stvori utisak da podrška Vašingtona saveznicima u regionu nije više toliko čvrsta kao što je nekad bila, što bi stvorilo priliku za Iran, Tursku i Rusiju da pojačaju svoj uticaj na Bliskom istoku i stvore daljnju nestabilnost, pišu mediji.

"Kurdi, koji su bili među najvećim dobitnicima sirijskog rata, mogli bi najviše da izgube povlačenjem američkih snaga koje su im pomogle u borbi protiv terorista Islamske države i odbijanju njihovih protivnika Ankare i Damaska", kaže Rojters u analizi.

Kurdi upozoravaju da teroristi Islamske države, od kojih su uz američku pomoć oslobodili veliki prostor na severu i istoku Sirije, nisu u potpunosti poraženi uprkos Trampovom proglašenju pobede nad njima, i da je vrlo moguće da će pokušati da povrate deo izgubljenih teritorija. Pored toga, Kurdi - etnička grupa koja broji najmanje 30 miliona pripadnika koji kao manjina žive u Siriji, Turskoj, Iraku i Iranu - vrlo brzo bi mogli biti na udaru pobunjenika koje podržava Turska.

Kurdi, koji se nikada nisu pridružili sirijskoj opoziciji u borbi protiv režima, mogli bi da se okrenu prema Damasku, ali ni tu ne mogu da očekuju mnogo, jer sirijski lider Bašar al Asad ne deli njihovu viziju federalnog uređenja države, smatra Rojters.

"Asad, koga mnogi vide kao najvećeg dobitnika posle američkog povlačenja, je zajedno sa svojim saveznicima Iranom i Rusijom već bacio oko na vraćanje teritorija pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga (SDF), a koje pokrivaju jednu trećinu Sirije i bogate su obradivom zemljom, naftom i vodom", dodaje Rojters.

"Njujork tajms" piše da je američko povlačenje iz Sirije preokrenulo geopolitiku Bliskog istoka.

"Rezultat bi mogao biti niz novih balansiranja: Izrael pokušava da okrene Rusiju protiv Irana, Turska pokušava da suoči Rusiju i SAD, a Sirija koristi Kurde protiv Turske. Rusija bi mogla biti najveći dobitnik posle američkog odlaska, koji bi je ostavio kao jedinu globalnu supersilu u Siriji i obnovio njen status iz sovjetske ere kao igrača na Bliskom istoku", smatra američki list.

"Ali dok Moskva i Teheran dobijaju kratkoročno, kraj rata u Siriji će ih verovatno dovesti u sukob jer će njihova podrška Asadovom režimu ustupiti mesto suprotstavljenim interesima - Rusija želi jaku vladu u Damsku lojalnu Moskvi, a Iran želi slab režim kojem može nametnuti svoju volju", zaključuje njujorški list.

2019 © - Vesti online