Ponedeljak 24.12.2018.
13:56
Vestionline

"Njujorker": Iza kulisa NATO samita, kako je Tramp napao Merkelovu

EPA/Chris Kleponis
Angela Merkel i Donald Tramp (Foto: Arhiva)

Tog dana Merkel je predložila je hitan sastanak iza zatvorenih vrata, a taj hitan slučaj bio je Donald Tramp, piše američki magazin. Nekoliko minuta pre toga, predsednik SAD je stigao na večernju sesiju gde su predsednici Ukrajine i Gruzije govorili o svojim zemljama koje teže da pristupe Alijansi. 

Tramp je prekinuo njihovu prezentaciju i verbalno napao članove NATO, uputio im je uvrede i optužio ih da su "slobodni jahači" na američkoj moći, navodi se u tekstu.

Zapretio je i da će otići "svojim putem" ukoliko oni ne budu momentalno platili više novca za svoju odbranu, a svoj bes usmerio je ka Merkelovoj, evropskom demokratskom lideru koji je najduže na fukciji.

"Ti, Angela", prekorno se obratio Tramp Merkelovoj.

Većina članica NATO nije ispunila cilj da dva procenta BDP-a daju u kasu Alijanse, ali se Tramp fokusirao na troškove nemačke vojske koji iznose jedan odsto BDP-a.

Ispred televizijskih kamera prethodnog dana, optužio je Nemačku da je "potpuno kontroliše Rusija", zbog predloženog novog gasovoda. Njegovi tvitovi tog dana zvučali su kao ucena.

"Šta je dobro za NATO ako Nemačka plaća Rusiji milijarde dolara za gas i struju? SAD plaćaju za zaštitu Evrope, a onda gube milijarde na trgovinu. Moraju da plate 2 odsto BDP-a ODMAH, ne do 2025.", napisao je Tramp.

Kada je osoblje izašlo iz prostorije, NATO lideri sedeli su zapanjeni onim što su nazvali "bizarnim spektaklom" Trampovog govora. Druga žena, predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte, stala je u Merkelinu odbranu. Nemačka je poslala trupe kako bi zaštitili Litvaniju od Rusije, poentirala je ona. Danski i norveški premijer takođe su stali u odbranu kancelarke, navodi "Njujorker".

Tramp je nastavio da se ponaša na svoj neuobičajen, neobjašnjiv način. Dok je napuštao samit, prekinuo je kancelarku dok se obraćala liderima NATO i poljubio je. "Volim ovu ženu. Zar nije sjajna?", rekao je.

Evropa je tokom godina imala mnogo borbi sa američkim predsednicima, ali nikada u sedam decenija od kraja Drugog svetskog rata nije se suočila sa tako otvoreno neprijateljskim odnosom prema institucijama, konstatuje "Njujorker".

2024 © - Vesti online