Ponedeljak 24.12.2018.
11:53
NIN

Velikić: Ovaj režim se može skinuti samo na ulicama

twitter/@SavezZaSRB
Protest građana u Beogradu

Poslednja računska operacija našeg predsednika prevazilazi i Arhimeda, i Ajnštajna. Naime, treće veliko "A" svetske nauke, uspelo je da izračuna koliko šetača stane na metar kvadratni: "Evo, hoćete da vam objasnim u čemu je trik. Oni se nikad ne slikaju kad stoje, zato što tada mogu dva i po čoveka u zimskom odelu, u letnjem i tri čoveka da stoje na mestu kvadratnom. A kada šetate, jedan čovek vam zauzme pet, šest i sedam kvadratnih metara. I zato se uvek slikaju u pokretu, jer i kada je hiljadu ljudi vama izgleda - ovo je čudo, ovo je kao milion ljudi."

To nisu reči nekog pacijenta, već predsednika Srbije. Tako je Aleksandar Vučić analizirao šetnju građana Beograda održanu u subotu 7. decembra. Nedelju dana kasnije, i pored snega koji je padao sve vreme, okupilo se još više građana. U oba slučaja bilo je preko deset hiljada. Nije pomogla ni odluka vlasti da se ne čiste ulice Beograda. Sada je jasno da je Trg republike raskopan ne zbog Stambol kapije, već da bi se zatvorio potencijalni prostor okupljanja građana.

Kriminal, korupcija i krađa su sveto trojstvo naprednjačke Srbije. Čini mi se da je ova vlast poslednjih meseci prešla granicu posle koje više nema povratka na mekši režim represije. Zato je važno da se Beograd pokrenuo, i očekujem da će šetnje početi i u drugim gradovima, pre svega u Kruševcu gde su ovi protesti i počeli.

Krvava glava Borka Stefanovića je ona gruda koja je pokrenula lavinu. Ovu vlast samo ulica može da počisti. A botovima savetujem da je pravi trenutak da zamene stranu. Kada je bežao u Mađarsku, Gruevski nije poveo botove - neće ni Vučić! piše Dragan Velikić, dvostruki dobitnik Ninove nagrade za roman godine.

2024 © - Vesti online