Ponedeljak 24.12.2018.
19:10
N. Popović - M. Stanković

Katarina "ikona" božićnog bazara

M. Stanković
Na svom "prestolu": Katarina fon St. Ivan

- Umetnost je to i veština koja potiče iz Kine, a talenat za umetnost nasledila sam verovatno od pokojnog oca koji je u svoje vreme oslikavao crkve po Srbiji - kaže na čistom srpskom jeziku ova podunavska Švabica, koja je još davnih 70-tih godina prošlog veka stigla u Nemačku.

Ovim, ipak, zahtevnim poslom, jer nije lako ceo dan presedeti usred zime čekajući mušterije, bavi se da bi dopunila svoju skromnu penziju koja iznosi svega 250 evra. Da bi privukla mušterije predstavlja se kao Katarina fon St. Ivan.

- Samo bolji poznavaoci geografije i verovatno stariji žitelji današnje Prigrevice znaju da se u vreme Austro-Ugarske zvala Sent Ivan, pa sam odlučila da to uzmem kao neko svoje umetničko ime - kaže naša sagovornica sa kojom smo razgovarali u pauzama kad nije bila zauzeta mušterijama.

Dodaje da je na bremenski Božići bazar pre mnogo godina došla sasvim slučajno.
- Doputovala sam iz čiste radoznalosti, jer sam godinama želela da vidim Bremen. Dopalo mi se i počela sam da dolazim svake godine u vreme adventa (četiri nedelje pre katoličkog Božića) da se bavim ovim poslom. Više godina sam, da bih uštedala što više novca, spavala besplatno u jednom ovdašnjem crkvenom svratištu, koje je na moju žalost prošle godine zatvoreno - priča nam naša sagovornica.

Kaže da je imala sreću da upozna jedan stariji nemački bračni par iz obližnjeg mesta Švahauzen koji su joj ponudili da bez evra nadoknade boravi u njihovoj kući u vreme adventa.
- Tako sam ipak ostala vredna tradiciji i evo ove je godine punih 30 godina otkako sam redovan "inventar" ove priredbe - kaže na kraju razgovora za "Vesti" naša sagovornica.
O Katarini Lenc, koja je s godinama postala nezaobilazan "ukras" Bremena u vreme adventa, reportažu je pre nekoliko dana objavio i najtiražniji nemački dnevnik "Bild".

Drvena kolica

Dok traje božićna pijaca, Katarina počinje da radi već od jutra. Koristi se javnim prevozom, a svoju fotelju, reklamne panoe i podast na kojem sedi prevozi na drvenim kolicima koje sama vuče.

Samohrana majka

Ispričala nam je ova i pored svega nasmejana i vedra starica, koju život očigledno nije mazio, da je mladost i detinjstvo provela u Prigrevici i Somboru, odakle je posle završetka srednje škole otišla u Zagreb gde je studirala slavistiku.

- Onda sam odlučila da kao i mnogi drugi žitelji tadašnje Jugoslavije kao gastarbajter potražim sreću u Nemačkoj. Došla sam u Keln i tu sam se udala za jednog Crnogorca - priča nam naša sagovornica.

Brak se, međutim, nije održao, potrajao je svega nekoliko godina, a kad ju je suprug napustio postala je samohrana majka jedne devojčice. Morala je da prekine započete studije zaposli se i radi da bi preživela. Godinama se sama mučila da podigne i školuje i na pravi put izvede svoju ćerku u čemu je i uspela.

- Ona je sada svoj čovek, završila je medicinu i postala lekar. Živi u Švajcarskoj i mnogo sam srećna da sam kao roditelj obavila svoju dužnost - kaže Katarina Lenc.

2024 © - Vesti online