Ponedeljak 24.12.2018.
10:23
b92.net, Vestionline

Nemačka širom otvara vrata radnicima, pogotovo zanatlijama

pixabay.com
 

Radičević je rekao da su mediji preneli da se time ukidaju radne vize, ukazavši da to nije baš tako jednostavno. On je naveo da bi taj zakon trebalo da zanatlijama omogući zaposlenje.

- Postojaće mogućnost, ukoliko imate kvalifikacije, da dođete u Nemačku na šest meseci i da za to vreme tražite posao, ali morate da imate sredstva na računu ili garancije rođaka da će vas izdržavati za to vreme. Nećete smeti da radite nešto drugo van svoje profesije - rekao je Radičević za RTS.

On je dodao da oni koji dolaze u Nemačku moraju da znaju nemački jezik, a nivo znanja mora da bude u skladu sa poslom kojim se bave. 

Radičević je istakao da sadašnje nemačke vlasti želi da izgrade sistem po kom će da uvezu radnike, istakavši da u toj državi, ukoliko imate kvalifikacije i dobar ste radnik nema diskriminacije.

On je, govorećo o zaradama, naveo primer medicinskih sestara, koje u Nemačkoj mogu da zarade 2.000 do 2.500 evra objasnivši da su tu uračunati i prekovremeni sati, rad noću i ostali dodaci.

Radičević je napomenuo i da Nemci izražavaju platu u bruto iznosu. Prema njegovim rečima, pri gledanju ponuda treba biti oprezan, jer iznajmljivanje trosobnog stana iznosi i do 1.500 evra dok je struja skuplja nego u Srbiji.

2024 © - Vesti online