Ponedeljak 24.12.2018.
08:31
Politika

Graso: Rosu moze bez dozvole Kfora na sever KiM, ali ne i KBS

Tanjug
Pripadnici Kfora na Kosovu

"Situacija je pod kontrolom, uprkos izjavama za javnost"

Na pitanje da li snage Rosu i kosovske vojske mogu da bez njegove dozvole i dozvole lokalnih vlasti uđu na sever KiM, Graso kaže da kosovska policija može da vrši svoje zadatke u sklopu sprovođenja zakona širom KiM, bez obaveze da traži dozvolu od bilo koga. 

- Jedinica za specijalne operacije Rosu, koja može biti naoružana dugim cevima, jeste jedinica Kosovske policije i kao takva ima mandat da sprovodi zakon širom Kosova, bez obaveze da traži odobrenje - tvrdi Graso.

S druge strane, kako navodi, kosovske bezbednosne snage,  prema ranijem dogovoru, moraju da imaju odobrenje od komandanta Kfora pre nego što se angažuju na severu KiM. 

- NATO očekuje od lokalnih institucija da nastave da se pridržavaju tog dogovora - poručio je Graso.

On je dodao da je situacija na KiM pod kontrolom, "uprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost" i naglasio da je Kfor uvek prisutan, čak i kada je manje uočljiv.

- Redovno pratimo situaciju i izvodimo vežbe, raspoređujemo vozila i trupe širom Kosmeta, kako bismo održali sposobnost da brzo intervenišemo kada god je i gde god je to potrebno - rekao je Graso.

Podsetivši da je Kfor pre desetak dana izveo vežbu o kojoj lokalna samouprava na severu KiM nije bila obaveštena, on je rekao da se vežba izvodila uoči formiranja kosovske vojske, "što je kod Srba opravdano budilo stah od eventualnog zauzimanja severa Kosmeta od strane Prištine". 

"Neće biti zauzimanja severa Kosova"

On tvrdi da je Kfor izvodio vežbe na različitim lokacijama širom KiM. 

- Ne samo na severu. One nisu bile povezane s političkim dešavanjima u Prištini i nije bilo nikakvog rizika ili pretnje od mogućeg zauzimanja severnog Kosmeta. U svakom slučaju, svaki građanin na Kosmetu se samo može osećati sigurnije zbog prisustva Kfora. Nema straha kada je Kfor prisutan - smatra Graso. 

On napominje da je Kfor uvek spreman da informiše i održava vezu s lokalnim vlastima.

- Nažalost, nedavno su određeni politički stavovi koje je pratila određena retorika, takvi da sprečavaju neke lokalne predstavnike da komuniciraju s timovima za vezu i nadzor Kfora. Ohrabrujemo pripadnike svih opština i institucija da slobodno razgovaraju sa pripadnicima Kfora - rekao je Graso.

2024 © - Vesti online