Utorak 03.08.2010.
21:20
Tanjug

Traži se istina o slučaju nestalih beba!

Kako je navedeno, Zaštitnik građana je, posle višemesečnog istraživanja koje je obuhvatilo više ministarstava, organa lokalne samouprave i zdravstvenih i drugih ustanova, utvrdio da niz administrativnih procedura u vezi sa bebama, odnosno njihovim telima, nije poštovano ili nije postojalo, iako, su bile neophodne.


Ombudsman je utvrdio i da su se pojedini organi, organizacije i službenici neodgovorno odnosili prema dokumentaciji, da je postojao nehuman, birokratski odnos pojedinih javnih službenika prema članovima porodica, ali da se zbog svih nedostataka u dokumentaciji i proteka vremena ne može oceniti da li je neko iskoristio službeničku nemarnost i neodgovornost i neku bebu nezakonito odvojio od porodice.


Janković je ukazao da pojedine manjkavosti u procedurama postoje i danas i u izveštaju je dao preporuke kako bi se one u najkraćem roku otklonile, a sa njima i mogućnost da se u Srbiji "dese novi neizvesni slučajevi nestalih beba".


Ombudsman je preporuke uputio Ministarstvima zdravlja i unutrašnjih poslova, kao i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Zaštitnik je ocenio i da bi donošenje posebnog zakona moglo doprineti utvrđivanju konačne istine u tim slučajevima, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online