Nedelja 23.12.2018.
16:34
blic.rs

Putin u panici zbog Trampa

EPA/YURI KOCHETKOV
Vladimir Putin

Kako se konačno rešenje za kosovski problem približava, dve najveće sile Rusija i Sjedinjene Američke Države bore se za dominaciju na ovim prostorima. Nakon pisma američkog predsednika Donalda Trampa u kojem poziva Aleksandra Vučića i Hašima Tačija na postizanje istorijskog sporazuma, ruski predsednik ne gubi vreme. Već posle novogodišnjih praznika stiže u Srbiju da pokuša da osujeti dogovor koji smatra štetnim.

- Kako dogovor u Parizu 11. novembra nije postignut uprkos očekivanjima, Tramp je tu video priliku da preuzme ključnu ulogu i mentorstvo nad pregovorima - ispričao je izvor "Blica" iz diplomatskih krugova.

Zato je u pismu Tačiju rekao da je spreman da ugosti njega i Vučića u Beloj kući kako bi rešenje problema zajedno proslavili.

To nije promaklo oku njegovog ruskog takmaca. Poseta koja je trebalo da bude realizovana u novembru, odložena je, a predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da Putin dolazi 17. januara.

- Ovo je svojevrstan klinč Rusije i SAD i njihova borba za dominaciju na ovim prostorima. Putin je nervozan jer je Srbija rusko utočište na Balkanu i jedini saveznik. Strahuje da bi postizanjem sveobuhvatnog sporazuma njegova uloga i uloga Rusije oslabila - navodi naš sagovornik.

Baš zato, kažu naši izvori iz Moskve, u ruskim medijima poslednjih dana objavljuju se negativni tekstovi o Aleksandru Vučiću jer Putinu smetaju bliski odnosi našeg predsednika sa Zapadom, pre svega sa Berlinom.

Inače, Vučić je čestitao Putinu Dan radnika bezbednosnih organa zahvalivši na principijelnom stavu Rusije po pitanju KiM i izrazivši zadovoljstvo zbog Putinove predstojeće posete.

- Dozvolite da izrazim i veliku zahvalnost povodom principijelnog stava Rusije po pitanju Kosova i Metohije i aktivne podrške u međunarodnim organizacijama, a posebno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija - napisao je Vučić.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja podržao je Vučića i Srbiju na sednici SB UN održanoj na predlog Srbije, a zbog formiranja vojske Kosova. On je rekao da deli zabrinutost koju je predsednik Srbije izrazio i istakao da je transformacija KBS u kosovsku vojsku kršenje Rezolucije 1244 i da ugrožava mir i bezbednost u regionu. On je ocenio i da je Kfor selektivan u ispunjavanju svog mandata.

Tramp prvi put uključen u dijalog

Pismo Donalda Trampa pokazuje kolika je zainteresovanost SAD da se dođe do rešenja između Beograda i Prištine, kaže predsednik Vučić. On navodi da pismo govori da su SAD zainteresovane da se pregovori završe kompromisom i da je američki predsednik prvi put uključen u dijalog.

- Ne mislim da će to biti lako niti jednostavno, ali mi nemamo alternativu. Moramo da tražimo rešenje, da neko loše ne bi pronašlo nas - rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online