Nedelja 23.12.2018.
16:23
Vestionline, Tanjug

"Pre ili kasnije granica sa Hrvatskom biće tamo gde kaže sud"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pahor je o odnosima sa Zagrebom pričao u razgovoru za Slovenačku televiziju o događajima u protekloj godini, u čijem su fokusu bile domaće teme.

On je je kazao da će se u međuvremenu, sve do dok ne dođe do rešenja spora oko primene arbitraže, zauzimati za "konstantan dijalog između Zagreba i Ljubljane, i to o tome kako arbitražnu presudu sprovesti".

- Alternative za nas ne dolaze u obzir, ali su nervoza i nestrpljivost nepotrebni, jer će pre ili kasnije granica biti tamo gde ju je povukao arbitražni sud, a u to sam sasvim uveren - kazao je Pahor u razgovoru koji je prenela STA.

Hina navodi da je Hrvatska odlukom Hrvatskog sabora 2015. izašla iz arbitražnog procesa, navodeći da je nepovratno kompromitovan dokazanim nastojanjima slovenačke zvaničnice i bivšeg slovenačkog arbitra da nedopušteno deluju na odluku suda.

Hrvatska zbog toga ne prihvata odluku arbitara donetu 2017. o graničnom rešenju, posebno na moru, i umesto toga nudi bilateralne razgovore, što Slovenija od tada odbija.

Zbog nepristajanja na primenu arbitražnog rešenja Slovenija je ove godine tužila Hrvatsku sudu Evropske unije u Luksemburgu, navodeći da Hrvatska odbijanjem arbitraže krši evropsku pravnu tekovinu.

Hrvatska je u petak sudu EU uputila sopstveni podnesak na slovenačku tužbu.

2024 © - Vesti online