Nedelja 23.12.2018.
14:05
K. M. - Vesti

Ubici Srpkinje sedam godina

Lična arhiva
Gordana Vlatković

Od siline udarca nesrećna starica letela je punih 14 metara i preminula na pešačkom prelazu u Marfi ulici u Ričmondu, centralnom melburnšom naselju.

Prošle nedelje pred Okružnim sudom osuđen je 55-godišnji Džejms Longli, a kako se čulo tokom suđenja, u trenutku izazivanja nesreće bio je pod dejstvom droge "ajs" i na - uslovnoj slobodi.
Nakon tragične nesreće u kojoj je ubio staricu, pobegao je sa mesta udesa, a tokom suđenja nije pokazao ni malo kajanja za teško krivično delo.

Longli će provesti u zatvoru sedam godina, od kojih će morati da odsluži najmanje pet, nakon što ga je porota Okružnog suda proglasila krivim za saobraćajnu nesreću u kojoj je, pod jakim dejstvom "ajsa", usmrtio Gordanu Vlatković.

U presudi, sudija Skot Džons je ipak priznao da je i pored obimnog krivičnog dosijeja i problematičnog detinjstva tokom kojeg je bio i zlostavljan, Džejms Longli ipak bio "dobar radnik i pouzdana osoba". Međutim, nije imao opravdanja i razumevanja za teško krivično delo koje je počinio.

- Ipak ne mogu da pronađem da ste pokazali ni trunku kajanja ili da ste priznali krivicu za ovo što ste uradili - rekao je sudija tokom izricanja presude u petak.

- Dokazi za vaša dela na mestu tragedije, vaše odbijanje odgovornosti od trenutka kad ste ispitivani u policiji, pa do samog suđenja, takođe i moje proučavanje vašeg ponašanja tokom suđenja, ne pružaju mi nikakav dokaz da se kajete - dodao je sudija i zaključio: - Tužno je da svi dokazi takođe ukazuju da ste sebična i narcisoidna osoba, koja je i pored činjenice da je bila na uslovnoj slobodi, vozila kola pod dejstvom jakih droga.

U trenutku nesreće Longli nije prošao kroz crveno svetlo na semaforu ili prekoračio brzinu, ali je činjenica da je Gordana Vlatković bila na pešačkom prelazu. Nije jasno da li je na semaforu bilo uključeno zeleno svetlo za pešake.

Ali, pred samu nesreću vozač je primećen kako je bahato vozio, rečeno je na sudu, pošto je žurio kući jer je "imao određenih problema sa kćerkom", pa je hteo da proveri da li je sve u redu sa njom. U trenutku kad je udario Gordanu Vlatković kolima, Longli je vozio brzinom od 40 km/č i nije pokušao da koči. Kad je odveden u policiju utvrđeno je da je pod visokom dozom droge "ajs", da ima loš vid i da je njegova uznemirenost doprinela smrti starice.

Pre ubistva bio je osuđjivan za vožnju pod dejstvom alkohola i vozačka dozvola mu je bila poništena zbog više saobraćajnih prekršaja. U zatvorsku kaznu uračunato mu je i 389 dana koje je proveo tokom istražnog postupka.

Džejms Longli

Vređao žrtvu

Porota Okružnog suda donela je okrivljujuću presudu protiv Longlija u novembru prošle godine.
Tokom suđenja čulo se da je optuženi, neposredno nakon nesreće u razgovoru sa svojom kćerkom, za nesrećnu Gordanu rekao da je "glupa starica".

Zla kob

Gordana se iz Srbije doselila pre 50 godina i planirala je da se trajno vrati u otadžbinu, pošto su joj tamo sin i unuk sa kojima je bila u stalnom kontaktu. Međutim, smrt je stigla gotovo na kućnom pragu.

- Njeni planovi da se vrati kod svojih uništeni su vašom neodgovornošću. Njoj ta želja nikada neće biti ispunjena - poručio je sudija osuđenom vozaču.

2023 © - Vesti online