Subota 22.12.2018.
16:13
b92.net

"RS možda čak veći državni i nacionalni interes od Kosova"

EPA/Koca Sulejmanovic
Ivica Dačić

On je, u obraćanju na izbornom kongresu socijalista, istakao da su dva važna dokumenta potpisana u vreme SPS - Rezolucija SB UN 12 44, kao jedini međunarodni pravni dokument koji garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, i Dejtonski sporazum, koji je ustanovio Republiku Srpsku i, ističe, najveće je dostighnuće srpskog naroda u 20. veku. 

Poručio je da je obaveza Srbije, od koje niko ne može da je odvrati, da sarađuje i sa RS i sa predstavnicima srpskog naroda u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i drugim prostorima. 

- Pošto je Srbija bila garant Dejtonskog sporazuma, velika podrška i samo to - Srbija će uvek biti uz RS. Ona je danas možda čak i veći državni i nacionalni interes od Kosova - rekao je Dačić. 

Ali, ukazao je, Srbija nikada neće priznati poniženje i jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, što je principijelno i čvrsto opredeljenje. 

- Čvrsto stojima na tome da Srbija ne sme da bude ponižena i da možemo samo da imamo pravedan kompromis. Ako toga nema, nema te sile koja će Srbiju naterati da, po cenu gubitka nacionalnih i državnih interesa ulazi u EU, a gubi kosovo. To je neuporedivo - istakao je Dačić. 

Dačić je istakao da je Kosovo i Metohija najteže pitanje Srbije. 

On je dodao da su okolnosti u kojima se Srbija bori takve da gotovo ništa nije na našoj strani, ali da je naša zemlja uspela da preokrene situaciju i da nijedno rešenje, pa čak ni diskusija o rešenju za Kosovo ne može da se dešava bez znanja i učešća Srbije. 

- Čvrsto stojimo na tome da Srbija ne može bti ponižena i može prihvatiti samo pravedni kompromis -  rekao je Dačić, u govoru kojim je otvorio 10. Kongres SPS. 

Nema te sile, kaže, koja će Srbiju naterati po cenu gubitka nacionalih i državnih interesa da uđe u EU, a da gubi Kosovo. 

- To je neuporedivo. Nekada se govorilo o nečasnim ponudama, a sada bi bilo logičnije da ponude da ne uđemo u EU, a da izgubimo Kosovo, s obzirom na odnos EU prema Srbiji. Međutim, mi smo za evropski put Srbije - rekao je on. 

Dačić je rekao da kao predsednik partije može da kaže da nijedan socijalista nikada nije bio izdajnik i da se time ponose. 

Prema njegovim rečima, nalazimo se u kritičnom trenutku, u kojem je na našoj generaciji da reši ovo vekovno pitanje, solucijom koja će doneti dugotrajni mir i stabilnost budućim pokoljenjima. 

Istakao je da su okolnosti u kojima se Srbija bori takvi da gotovo ništa nije na našoj strani. 

- Vlast u Prištini se ponaša kao razmaženo derište, koje lomi sve po sobi, ako ne dobije ono što želi, a njihovi politički roditelji to dopuštaju, ne pomišljajući da im izvuku uši - kazao je Dačić. 

Upitao je šta će biti sledeće posle taksi, formiranja vojske, i naglasio da se Srbija bori za KiM i za sve Srbe koji tamo žive, a u tome, istakao je Dačić, imamo samo sebe. 

„Moramo biti svesni toga. Srbija je sopstveni trudom uspela da preokrene čitav proces oko KiM, koji je vodio ka cementiranju nezavisnosti i uključenje Kosova u međunarodne organizacije. Taj trend je zaustavljen. Za sada je 12 država povuklo priznanje Kosova kao nezavisne države. Kosovo nije primljeno u UNESKO, nije primljeno u Interpol“, podsetio je on. 

Rekao je da mu je predsednik Srbije zamerio što se previše radovao pobedi u Interpolu i rekao da je razmišljao da bi bio tužan da smo izguboli i da ne može da bude tužan kada smo pobedili. 

Ukazao je da je u UNESKO najpre 92 zemlje glasalo za prijem Kosova, a tri godine kasnije, nedavno - 76. 

„50 zemalja je bilo protiv, a sada 56. Uspeli smo da preokrenemo situaciju i to je ono što ekstremnim snagama u svetu i Prištini smeta. Njima smeta to što ne mogu da dobiju sve što su godinama i decenijama ranije radili kršeći međunarodno pravo, optužujcuhi Srbij da je kriva za navodno etničko čisćenje i genocid. Srpski narod je najveća žrtva genocida u Hrvatskoj, BiH i na KiM“, naglasio je on. 

Principijelni stav SPS i vlade Srbije je, kako je podvukao, da nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova.

2024 © - Vesti online