Subota 22.12.2018.
12:39
b92.net, Vestionline

"Čitajte" signale: Kako da znate da li psu pružate dovoljno pažnje?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Često nam je malo i 24 sata dnevno, živimo brzo, a naši ljubimci nemaju drugog izbora nego da se uklope u naš raspored. Za pse koji imaju ispunjen život i vreme, to je u redu, ali šta je sa onima koji većinu dana provedu sami dok "njihov čovek" radi? 

Psi su društvena bića i ne vole da su sami. Oni vole društvo i "grupu" i vrlo su nesrećni ako ih često ostavljate. Kako znati da li je pas srećan i na koje ponašanje treba obratiti pažnju? 

Pročitajte pseće signale 

Psi uvek komuniciraju s nama, nekad to prepoznamo, nekad ne. Oni razgovaraju s nama na svom jeziku ili govorom tela kojim žele da nam saopšte ili ukažu na nešto. Vašu pažnju mogu da privuku samo gledajući u nešto, u vas, pa recimo ponovo u objekat koji ih zanima. 

Protezanje prednjih šapa dok je "pozadina" podignuta, na primer, najčešće znači da pas želi da se igra. Ako na to odgovorite, pas vam je jasno preneo svoju poruku i razumeli ste se. 

Ako je ljubimac, bukvalno, vaša senka, svuda vas prati ili recimo traži pažnju tako što dugo gleda u vas, naslanja se na vaše telo, kada sednete tako reći vam se popne na glavu - ovim radnjama pokušava da vam kaže nešto - najčešće je to želja za prisnošću i bliskošću, neretko i za sigurnošću. 

Usamljen pas i loše ponašanje 

Ako pas ne dobija dovoljno pažnje dok ste kod kuće ili je često dugo sam, zbog društvene izolovanosti može da razvije određeno ponašanje koje vam se sigurno neće dopasti. 

Usamljen pas može previše da laje, zavija, a i nemojte da se iznenadite ako dođete kući i vidite razbacane stvari, možda pokidane ili sažvakane papuče. Najčešće to rade jer su pod stresom i ne dobijaju dovoljno pažnje.Tako mogu da se ponašaju ne samo dok ste odsutni već i pre nego što krenete na posao. 

Svi imamo neke rituale pre odlaska, uzimamo ključeve, torbu, oblačimo kaput. Psima su ovo jasni znaci da idete i oni već postaju nervozni. Ako primetite da vas pas prati kad krenete ili se ponaša nemirno pre odlaska, moguće je da ima problem sa odvajanjem. 

Zahvaljujući modernim tehnologijama mnogo je lakše da znamo šta pas radi kada je sam. Veb-kamere ne pružaju samo sliku već i priču zahvaljujući nekoj od aplikacija na pametnim telefonima. Ovo može da bude samo privremeno rešenje. Ipak, ništa ne može da zameni vaš dodir i prisustvo. A to vaš pas najbolje zna, prenosi Apetit.rs.

2024 © - Vesti online