Petak 21.12.2018.
20:33
Tanjug, Vestionline

Linta: Položaj Srba u Vukovaru godinama postaje sve gori

V. Sekulić
Miodrag Linta

- Sve je počelo sa hapšenjem 11 Srba iz Trpinje 11. jula 2013. godine od koji je njih 10 pravosnažno osuđeno 2016. godine na zatvorske kazne od 5 do 20 godina u montiranom sudskom postupku. U septembru 2013. godine započeo je u Vukovaru proces razbijanja i skidanja dvojezičnih tabli odnosno još jedan progon ćirilice i srpskog jezika koji je proširio na skoro čitavo krajiško područje - naveo je Linta.

U izjavi za javnost, on ukazuje da danas u Vukovaru nema dvojezičnih tabli što je direktno kršenje Ustava, zakona i međunarodnih obaveza Hrvatske.

Linta ističe da Hrvatska odbija da kazni naredbodavce i počinioce brutalnih ubistava više od 120 Srba koji su stradali u Vukovaru u proleće i leto 1991. godine jer bi time, naglašava, pala u vodu lažna i besmislena teza o velikosrpskoj agresiji.

- Zbog toga, centralna i lokalna vlast odbijaju da se podigne spomenik srpskim žrtvama u Vukovaru. Poslednih meseci pokrenuta je žestoka antisrpska kampanja za procesuiranje ratnih zločina protiv Hrvata u Vukovaru, što je za posledicu imalo nedavno hapšenje i određivanje pritvora za dvojicu vukovarskih Srba, Milana Ivanovića i Vladimira Vezmara, bez ikakvih dokaza - naveo je on.

Linta kaže da je krajnji cilj proustaških snaga da se pošalke jasna poruka Srbima u Vukovaru i širom Hrvatske, koji neguju svoj nacionalni i verski identitet, da im nema života u ovom gradu i hrvatskoj državi i da im je najbolje da se isele ili asimiluju.

2024 © - Vesti online