Petak 21.12.2018.
09:47
Vestionline,sputniknews.com

Trampovo pismo "dozvaće pameti" Prištinu?

EPA/Erik S. Lesser
Donald Tramp

Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je Trampovo pismo nešto što će "dozvati pameti" Prištinu i poruka s najboljim ciljem da se dijalog ojača i nastavi na pozicijama zajedničkog kompromisnog i održivog rešenja.

On je ukazao da je to pismo rezultat kvalitetnih diplomatskih aktivnosti Srbije i podsetio da je 12 zemalja povuklo priznanje Kosova.
- Mislim da je sada sa ovim pismom jasno da će SAD, koje imaju snage i uticaja, urediti neke odnose i u Prištini - rekao je Odalović i dodao da će neko morati da „dozove pameti“ Prištinu i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da odustanu od provokacija i odluka koje mogu da ugroze mir, bezbednost i mnogo toga.

On je naveo da potezi Prištine u poslednjih mesec dana, kao što su takse, formiranje vojske, donošenje rezolucije i određivanje pregovarača u dijalogu, pokazuju da deo prištinskih struktura radikalizuje celu problematiku i stvara ambijent u kome naizgled nema mogućnosti za rešenje jer su uslovi za Srbiju neprihvatljivi.

Odalović smatra da je važno iskoristiti naredne dane da bi se pozicija dijaloga kvalitetnije promenila i da Priština prestane s provokacijama, jer SAD imaju mnogo mehanizama kojima sve mogu da dovedu u red.

Ističe da je Trampovo pismo nešto što, između ostalog, proističe iz ozbiljne i kvalitetne podrške Rusije i Kine dosadašnjem procesu. 
Odalović je kazao da su te velike sile neko ko nedvosmisleno podržava Srbiju i da je to jedan od razloga što se SAD na ovakav način uključuju u ceo proces.

Generalni sekretar MSP-a kaže i da je dijalog zapao u ozbiljnu krizu jer je ponašanje Ramuša Haradinaja prema dijalogu bilo neprihvatljivo, preneo je Tanjug.

Odalović je napomenuo i da će mnogo toga zavisiti od unutrašnjepolitičke situacije u Prištini, a naročito od naloga Specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine bivše OVK koje je već prepoznalo grupu ljudi i pozvalo ih sredinom januara u Hag da daju izjave.

2024 © - Vesti online