Četvrtak 20.12.2018.
21:40
Tanjug, Vestionline

Da su danas izbori, Zaev bi bio predsednik Makedonije

EPA/GEORGI LICOVSKI
Zoran Zaev

Anketu su sproveli TV Telma i Makedonski centar za međunarodnu saradnju.

Odmah iza Zaeva sa 8,2 odsto podrške ispitanika nalaze se lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski i aktuelni šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

Ovo je pokazala anketa koja je sprovedena od 7. do 14. decembra na 1014. ispitanika. 

Kada su u pitanju potencijalni kandidati za predsednika Makedonije iz albanske etničke grupe, anketirani ukazuju najviše poverenja aktuelnom zameniku predsednika makedonske vlade Bujaru Osmaniju sa 6,8 odsto podrške i bivšem ministru zdravlja Imeru Selmaniju sa 5,8 odsto podrške. 

Analitičari, međutim, ukazuju da ne sme da se zanemari činjenica da čak 19 odsto ispitanika smatra da nijedan od ponuđenih kandidata za budućeg predsednika Makedonije nije dobar, dok 15 odsto njih nisu odlučili kome bi dali svoj glas. 

Anketa pokazuje da je moguć konsenzualni kandidat Scijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske stranke DUI, gde ponovo građani pružaju najveću podršku od 10,2 odsto aktuelnom premijeru Zaevu. 

Ako zajedno s predsedničkim budu održani i parlamentarni izbori, rezultati ankete su pokazali da bi SDSM osvojio 26,9 odsto glasova, dok bi VMRO DPMNE dobio 21,6 odsto glasova.

2024 © - Vesti online