Petak 21.12.2018.
05:30
Vestionline, b92.net

Moć običnog pantenola

youtube/ Kane and Pia
Foto: Arhiva

Pantenol je alkohol pantotenske kiseline. Obiluje vitaminom B5, pa ga iz tog razloga nazivaju i provitaminom B5. Najčešće se koristi u kozmetici i kao takav može se pronaći i kao provitamin B5, bepathen, pantothenol, dexpanthenol, pantotheny. Pantenol u sebi sadrži pantotensku kiselinu koja je jedan od najvažnijih sastojaka koenzima A, koji je glavni za metabolizam ćelija, piše Cajeviza.com. 

Zbog svojih povoljnih osobina pantenol se može naći u skoro svim kozmetičkim preparatima. Često je sastojak šampona i balzama za kosu, kao i mnogih proizvoda za negu kože, jer deluju hidrirajuće na ljudsku kožu. Takođe često se nalaze i u farbama za kosu, u proizvodima za čišćenje lica, gelovima. Ovo je jedno nesvakidašnje jedinjenje koje je u potpunosti bezbedno za ljude i njihovu okolinu. 

Zdrava kosa i pantenol 

Dekspantenol, koji se nalazi u sastavu pantenola, se u ljudskom organizmu trasformiše u pantotenonsku kiselinu. Veoma je pogodan za sluzokožu i kožu glave, a samim tim jača koren i ubrzava rast kose. Pantenol stimuliše deobu ćelija epiderma i potpomaže prirodne procese regeneracije kože. Rastvor pantenola daje optimalnu vlažnost koži i obnavlja prirodni Ph. 

On će delovati antiinflamatorno i krajnje umirujuće na kožu glave. Ovaj rastvor mogu koristiti svi bez obzira na starost, a isto tako odgovaraće i svim tipovima kože. Kada je tretman za oštećenu kosu u pitanju, ovo je jedan od najpouzdanijih proizvoda, jer vraća sjaj kosi, obnavlja dlaku, ubrzava rast i sprečava cvetanje i dalje oštećivanje već kozmetički tretirane kose. 

Pantenol se može utrljati noću pred spavanje u teme glave uz blagu masažu, a može se i naprskati po celoj dužini dlake. Moguće je da se primete suvi krajevi, ali bez obzira na to nije dugoročno već trenutno. Pantenol je sjajan i u kobinaciji sa drugim proizvodima. Ukoliko ste u mogućnosti može se pomešati sa ricinusovim kapima, kada će davati sjajne rezultate. 

 

2024 © - Vesti online