Petak 21.12.2018.
00:55
N. Popović - Vesti

Neonacistički skandal: Policija žmurila na pretnje

EPA/ERIK S. LESSER
Foto: Arhiva

Istraga se proširila i na policijsku stanicu u mestu Marburg-Bidenkopf, u kojoj je nedavno izvršen detaljan pretres. Takođe, prema istom izvoru, "primećeno je da policajaca sa neonacističkim idejama i stavovima ima u još nekim policijskim stanicama u Frankfurtu i okolini.

Povod za ovu unutrašnju istragu bile su pretnje koje su mesecima upućivane advokatici Sede Basaj-Jildiz, turskog porekla. Ona je na sudu zastupala porodice neke od žrtava ekstremno desne NSU ćelije koja je godinama, širom Nemačke, ubijala gastarbajtere, mahom Turke.

- Tražimo da se na pokrajinskom, ali i državnom nivou osnuje posebna policijska komisija koja će pozabaviti ovim slučajem - izjavila je za Irene Mihalic, portparol Zelenih za unutrašnju politiku. Prema njenim rečima, obaveza svakog policajca jeste da na vreme, nezavisno od hijerarhije, pa čak i anonimno, "ukaže na crne ovce u vlastitim redovima". Povodom skandala odmah se oglasila i Katarina Barli (SPD), savezna ministraka pravde, koja je i samu sumnju na radikalno desničarske strukture unutar nemačkog policijskog aparata opisala kao "zastrašujuće"!

Nisu svi isti

Matijas Mideberg, portaporol unutašnjopolitičke frakcije CDU-CSU u Bundestagu, takođe se u izjavi založio za sveobuhvatnu istragu u isto vreme iznoseći i upozorenje.

- Većina naših policajaca "podjednako nisu slepi ni na desno ni levo oko". Bilo bi apsurdno da se zbog nekoliko desničara unutar policije u Frankfurtu iznose generalne optužbe protiv svih pripadnika policije - dodao je on.
 

2024 © - Vesti online