Subota 22.12.2018.
00:30
mondo.rs, Vestionline

Hrana koja će vas zagrejati zimi

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nauka je dokazala koje namirnice stvarno mogu, a koje ne mogu da nas zagreju zimi.

Kafa

Možda vam se čini da vas kafa zagreje, ali to nema veze sa tim što je reč o toplom napitku. Štaviše, možda bi bilo bolje da popijete hladnu vodu.

Visok sadržaj kofeina koji stimuliše metabolizam ohrabruje telo da sagoreva energiju, te se tako telo zagreva. Najbolje je da je pijete "čistu", odnosno bez šećera i mleka jer će se brzo razgraditi u telo i sniziće vam se nivo šećera u krvi.  

Đumbir

Eto još jednog načina da vam procirkuliše krv i da zagrejete ekstremitete.

Iako većina ljudi đumbir dodaje u jelo, najbolje efekte, kad je reč o zagrevanju tela, dobićete ako pojetedete malo svežeg đumbira, što verovatno uopšte nije naročito ukusno. Slične, ali ipak nešto slabije efekte dobićete ako pojedete svežu šargarepu ili repu.

Mlevena ljuta paprika

Činjenica je da će vas bilo koja ljuta papričica naterati da se brzo preznojite, ali će mlevena ljuta paprika imati duže delovanje. Ovaj efekat se dešava zahvaljujući hemikaliji kapsaicinu koji se nalazi u paprici, tako da će vas bilo koja paprika ugrejati.

Kikiriki

Zbog visokog sadržaja vitamina B3, koji podstiče cirkulaciju i ubrzava metabolizam, kikiriki će vas brzo zagrejati. Pošto sadrži zdrave masti i dosta proteina, pametno je da ih grickate cele godine, ali će vam naročito pomoći kada opadnu temperature.

Braon pirinač

Prerađeni pirinač i brašna se gotovo odmah pretvaraju u prste ugljene hidrate, dovodeći do naglog pada šećera. Braon pirinač, sa druges trane, spada u složene ugljene hidrate koji se sporije vare, što znači da se energije duže oslobađa, a samim tim i toplota.

Hladna voda

Čini se kontraproduktivnim da pijete hladnu vodu kad vam je hladno, jer ste verovatno naučili da se sladoled jede leti da se rashladimo, a zimi se pije čaj da se ugrejemo. Ali, vaša bazalna temperatura će pokušati da poništi efekte vrućeg napitka, što znači da će unutrašnja temperatura tela biti niža kada popijete šolju tople čokolade ili kakaoa, recimo. Hladna voda ima suprotan efekat jer će se unutrašnja temperatura tela povećati da poništi efekte hladnog napitka.

Alkohol ne pomaže

Uprkos uvreženom mišljenju, alkohol je loša ideja ako želite da se ugrejete zimi. Kada popijete gutljaj alkoholnog napitka osetite kako vam se toplota spušta do stomaka, ali to je zapravo topla krv koja se povlači iz ekstremiteta. Možda će vam biti toplo kratkoročno, ali će vam alkohol otežati da se zagrejete na duže vreme i povećaće rizik od hipotermije.

2024 © - Vesti online