Četvrtak 20.12.2018.
08:38
Tanjug, Vestionline

Severna Koreja ima poruku za SAD

EPA/PYONGYANG PRESS CORPS
Kim Džong Un

"SAD moraju da prepoznaju tačno znacenje denuklearizacije Korejskog poluostrva, a posebno moraju da izuče geografiju na pravi način. Kada je reč o Korejskom poluostrvu, na njemu se nalazi teritorija naše republike, kao i čitav region (Južna Koreja) gde su SAD postavile svoje snage, uključujući i nuklearno oružje. Kada govorimo o kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva, to znači uklanjanje svih izvora nuklearne pretnje, ne sa Severa i Juga, već i iz svih područja u okolini poluostrva", navodi se u saopštenju koje je prenela severnokorejska agencija KCNA.

Agencija AP ocenjuje da ovo saopštenje podiže dalje sumnje oko toga da li bi severnokorejski lider Kim Džong Un ikada pristao na denuklearizaciju.

U pregovorima o denuklearizaciji Severne Koreje, između Pjongjanga i Vašingtona, došlo je do zastoja u vezi redosleda procesa denuklearizacije i uklanjanja međunarodnih sankcija.

Kim se 12. juna sastao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, kada su se složili da postignu "kompletnu denuklearizaciju" Korejskog poluostrva. 

Od tada, nije mnogo toga postignuto - SAD insistiraju da Sever otkrije sve svoje poligone i postrojenja za proizvodnju nuklearnog oružja, dok zvanični Pjongjang insistira, pre svega, na uklanjanju međunarodnih sankcija.

Agencija podseća da su SAD uklonile svoje taktičko nuklearno naoružanje iz Južne Koreje tokom 90-ih godina.

2023 © - Vesti online