Sreda 19.12.2018.
19:41
republika.rs, Vestionline

Naučnici ovo čekali godinama: Fotogafija Sunca kakva do sad nije viđena

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kao rezultat tog preleta dobijena je prva fotografija tog susreta, koju su naučnici podelili sa svetom tokom susreta Američke zajednice geofizičara.

Fotografija prikazuje strujanje korone, koje se sastoji od solarnog materijala unutar nje i pojavljuje se u područjima sa povećanom solarnom aktivnošću.

Strujanje je, na početku, bilo vidljivo na istočnom delu sunca, pa su vidljiva barem dva zraka. U pozadini se čak može videti i Jupiter - svetla tačka blizu sredine slike.

- Heliofizičari ovaj trenutak čekaju već 60 godina - rekao je šef Nasinog Odeljenja za heliofiziku Nikola Foks, dodajući: Misterije Sunca koje želimo da razotkrijemo nalaze se unutar same korone.

Solarna sonda Parker pokušaće da pronađe odgovore i na pitanja: Zašto je Sunčeva korona mnogo toplija od površine samog Sunca? Zašto je solarni vetar koji dolati sa Sunca toliko brz? Na koji se način Sunčeve čestice od Sunca kreću brzinom koja iznosi oko 50 odsto brzine svetlosti?

- Sonda Parker će dostaviti merenja neophodna za razumevanje brojnih Sunčevih fenomena - ističe naučnik Nur Raufi, član tima koji radi na projektu solarne sonde Parker.

- Da bismo mogli da donesemo bilo kakve zaključke, potreban nam je uzorak solarne korone i mladog solarnog vetra. Solarna sonda Parker će nam pomoći oko toga - istakao je on.

Rezultati prvog merenja poslati su na Zemlju 7. decembra. Drugi prelet predviđen je za april 2019, a misija sonde će trajati sve do 2025. godine.

2021 © - Vesti online