Četvrtak 20.12.2018.
02:00
D. Dekić - Vesti

"Vesti" ujedinile dijasporu i maticu

Vesti
Saradnja za primer: Živadin Jovanović

Jovanović, vidi "Vesti" kao "drugačije od drugih" novina, jer informišu i osposobljavaju javnost za demokratiju, dok, kako kaže, drugi listovi deformišu stvarnost i nanose štetu demokratizaciji društva.

- Osim informativnosti imate ono što mnogima fali, a to su moderno saopštavanje informacija, objektivnost i profesionalnost u tretiranju najvažnijih pitanja za srpski narod i državu - ukazuje dugogodišnji diplomata na značaj "Vesti" u današnje vreme izazova i pretnji rastakanju srpskog bića uspostavljanjem novih granica među delovima naše nacije.

Naš sagovornik ističe integrativni faktor "Vesti" kod čitalačke publike.

- Vi ste medij objedinjavanja celog srpskog naroda u jedan informativni prostor. Nekako ta vaša velika uloga izmiče pažnji, jer se vašem dnevniku prilazi kao i drugim medijima, mada vi u stvari posedujete nešto više, a to je ta vaša samosvojstvenost i neprekidno podsećanje matice na veliki značaj srpskog rasejanja, kao i koliko je potrebno da matica pokaže više pažnje dijaspori - kaže Jovanović.

On naglašava i odličnu višedecenijsku saradnju organizacija čiji je deo sa "Vestima".

- Saradnja Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i organizacija Dijaspora za maticu je odlična, a vaš list otvoren za naše aktivnosti ne samo kada je reč o tim organizacijama, već i za delovanje Centra za istraživanje i povezivanje na Putu svile i Fonda Sanja Miletić - rekao je Živadin Jovanović.

Humanost za siromašne

Fond Dijaspora za maticu koji vodi Živadin Jovanović, neprofitna je organizacija koja je do sada uložila 7,5 miliona evra u humanitarne svrhe, projekte infrastrukture i stipendiranje mladih talenata.

Prioritet te humanitarne organizacije i dalje će biti izbegličke i raseljene porodice, s troje ili više maloletne dece, kao i druge, suočene s posebno teškim finansijskim problemima.

- Osnovali smo se na inicijativu rasejanja, a u Upravi je od devetoro članova, od čega šest iz dijaspore - objasnio je Jovanović i istakao da je čuvanje nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda jedna je od statutarnih obaveza Fonda.

2024 © - Vesti online