Utorak 18.12.2018.
21:35
Tanjug, Vestionline

BiH: Opozvano više ambasadora, pa i u Srbiji i Hrvatskoj

pixabay.com
 

U svim ovim diplomatskim misijama kadrovi koje su tokom prethodne četiri godine postavili bivši hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović i srpski član državnog vrha Mladen Ivanić, prenosi HINA.

Ta agencija navodi da je smene svih srpskih diplomata ranije najavio Milorad Dodik nakon što je u oktobru izabran za člana Predsedništva BiH, uz obrazloženje da je reč o kadrovima koji se nisu dovoljno konsultovali s vlastima Republike Srpske.

Sadašnja ambasadorka BiH u Hrvatskoj Renata Paškalj, navodi Hina, pre imenovanja na tu dužnost bila šef Čovićevog kabineta i nije imala nikakvog diplomatskog iskustva.

HDZ BiH je današnju odluku člana BiH Predsedništva Željka Komšića o smeni svih hrvatskih ambasadora ocenio kao politički revanšizam i nastavak pokušaja razvlašćivanja Hrvata od strane nelegitimnog hrvatskog člana državnog vrha, prenosi agencija.

Predsedništvo BiH ima isključiva ovlašćenja da imenuje ambasadore i generalne konzule, a nepisano je pravilo da hrvatski, srpski i bošnjački članovi državnog vrha suvereno odlučuju o imenovanju diplomata iz reda naroda kojem i sami pripadaju, prenosi agencija.

Pored Srbije i Hrvatske, opozvani su ambasadori u Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Egipatu, Grčkoj, Izrael, Japanu, Kanadi, Rumuniji, Sloveniji, Švajcarskoj, Belgiji, Italiji, Mađarskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Švedskoj, Ujedinjenom kraljevstvu i ambasador BiH pri Svetoj Stolici, navodi FENA.

Predsedništvo BiH je, kako je saopšteno, s dužnosti opozvalo i šefove stalnih misija BiH pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku i Savetu Evrope u Strazburu, šefa Misije BiH pri OEBS-u i kancelariji UN-a u Beču, generalnog konzula BiH u Istanbulu u Turskoj, generalnog konzula BiH u Milanu u Italiji i počasnog konzula BiH u Tel Avivu u Izraelu.

2024 © - Vesti online