Sreda 19.12.2018.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti

Poražavajući podaci o neuspehu država (3): Padaju samo bivši

youtube.com/Žuti Karton
Ivo Sanader

To je prva presuda u istoriji Hrvatske za ovo krivično delo. Njegovom kolegi iz bivše premijerske fotelje, ali makedonske, Nikoli Gruevskom, samo koju nedelju pre potvrđena je zatvorska kazna.

Osuđen jer je primio mercedes vredan 600.000 evra.

Poražavajući podaci o neuspehu država:

1. Svet okovan korupcijom

2. Srbija, zarobljena država

- Da je nekom političaru istekao mandat često može da bude uslov da protiv njega uopšte bude podignuta optužnica, a onda i na kraju osuđen za korupciju - objašnjava za Bi-Bi-Si Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

- Ono što je problem u Srbiji jeste što kod nas čak nema ni gonjenja bivših - dodao je.

Za poslednje dve godine je u Srbiji osuđeno za primanje mita 105 ljudi, za davanje 59. Njih 10 je osuđeno za trgovinu uticajem, a dvoje za mito u vezi sa glasanjem. Ukupno je osuđeno, mahom za sitnu korupciju i na uslovne kazne, 1.500 ljudi.

Ovo su podaci iz istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije iz 2016 pod nazivom "Spektakl pred kamerama, muk u sudnicama". Možda bi brojke i zvučale pompezno da u tom periodu nije za korupciju prijavljeno skoro šest puta više, a optuženo tri puta.

Jalovi procesi

2018. afera Nuba invest - Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu i naložio novo suđenje bivšem ministru za zaštitu životne sredine Oliveru Duliću zbog zloupotrebe službenog položaja. Dulić je prvostepenom presudom u julu prošle godine bio osuđen na tri i po godine zatvora

2017. Afera Luka Beograd - Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je u Višem sudu u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd.

2022 © - Vesti online