Utorak 18.12.2018.
18:10
B. Đorđević - Vesti

Ostvarene želje iz pesmica

B. Đorđević
Stihovi srpskih pesnika: Učenici pokazali koliko znaju maternji jezik

Vredne berlinske nastavnice Mirjana Stefanović i Milana Rakić, pored redovnih obaveza u brojnim školama širom Berlina, odvojile su vreme da osmisle i uvežbaju priredbu pred Novu godinu. Za repertoar su odabrale standardne novogodišnje pesme iz knjiga i poneku sa interneta, ali su sve to dela naših autora i poučne pesmice koje govore o zimi, Novoj godini, radu i sreći, ljubavi i zaljubljenosti.

Deca su se smenjivala recitujući svako svoju pesmu, a gromko i složno svi uglas, na opšte zadovoljstvo prisutnih roditelja, otpevali su i nekoliko pesama.

Jedna od učesnica priredbe bila je i Milica Jovanović. Veoma je zadovoljna što je za nju bila rezervisana pesma "Plava zvezda" Mike Antića. Ne samo da je naučila pesmu i zapamtila ime autora, već je iz ove pesme izvukla i mnoge pouke. Tako Milica tvrdi da čovek u životu mora teško da radi, ali i mnogo da sanja da bi svoje želje ostvario i da mu pri tome veliki podsticaj uvek daje jedna plava zvezda kao cilj kome teži.

- Pre tri godine sam se sa roditeljima doselila iz Beograda u Berlin i u dopunskoj školi na srpskom jeziku mi je super - otkriva nam Milica.

Nastupali su i brat i sestra, Aleksandar i Anastasija Grčić. Tako Aleksandar iz pesme koju je recitovao saznaje da treba zimi da se raduje, čak i ako nema snega, a sneg će svakako doći ako deca budu dobra. On čvrsto veruje u to i trudi se, a s obzirom na to da cele prošle zime nije bilo snega u Berlinu, trebaće mu velika podrška od brojnih drugova i drugarica.

- U dopunskoj školi mu je baš lepo, volim da učim srpski, posebno da čitam i pišem ćirilicom. Najviše mu se sviđa pesma "Zvončići", a drago mi je što smo nedavno naučili i pesmu "Tamo daleko" - kaže Aleksandar i dodaje da mu vežbanje za priredbu nije teško palo.

B. Đorđević
Anastasija i Aleksandar Grčić

Njegova mlađa sestra Anastasija nam saopštava da je njen zadatak bio da odrecituje lepu pesmu o paketićima punih slatkiša. Pesmu je brzo naučila, a raduje je da su želje iz ove pesme na kraju priredbe ostvarene. Tada je Deda Mraz svoj deci podelio paketiće sa slatkišima.

Učila i roditelje današnjih đaka

Nastavnica Mirjana Stefanović đacima u Berlinu predaje već 25 godina. Trenutno je sa decom od prvog do osmog razreda tri puta nedeljno u dve škole na Šenebergu i jednoj na Špandauu.

- Učenici su bili vredni, dobro su se spremili za priredbu, sve su to fino i izveli, zadovljna sam - kaže Mirjana Stefanović.

Na pitanje da li joj se ponekad jave nekadašnji đaci, učiteljica odgovara:

- Ne samo da mi se jave, nego su neki od njih i sada ovde na priredbi prisutni, kao roditelji učenika kojima danas takođe predajem - odgovara Mirjana Stefanović, ponosna na brojne generacije svojih učenika.

Recitovali i najmlađi

Nastavnica Milana Rakić angažovana je svih pet dana u nedelji, na Tempelhofu, Vedingu, Špandauu, a na Šarlotenburgu je i više puta nedeljno. Osim što našoj deci drži časove u nemačkim školama, nastava se organizuje i u Crkvi Svetog Save na Vedingu i u prostorijama Srpsko-nemačke zajednice.

- Prema pravilniku Ministarstva obrazovanja Srbije predavanja mogu da se organizuju svuda gde postoji interesovanje roditelja i dece - navodi Milana koja ima ukupno 115 učenika. Ona je želela da sva deca, pa i ona najmanja učestvuju u ovoj priredbi.

- Zato nisam htela da ih opterećujem nekim glomaznim strofama. A imamo i decu koja kada dođu na nastavu uopšte ne govore srpski jezik, onda počinjemo od najosnovnijih pojmova i kada nešto nauče i uvežbaju da javno recituju, onda je to već malo veći poduhvat. Neka deca zbog prehlade ipak nisu mogla da dođu i žao mi je što nisu učestvovala u priredbi i primila paketiće - dodaje Milana Rakić.

2024 © - Vesti online