Utorak 18.12.2018.
17:55
Tanjug, Vestionline

Zagreb: Identifikovano devet srpskih žrtava

pixabay.com
 

"U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Republika Hrvatska, uz prisustvo članova porodica, obavljena je identifikacija posmrtnih ostataka devet žrtava srpske nacionalnosti, stradalih tokom oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, u toku 1995. godine, na teritoriji Republike Hrvatske", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su posmrtni ostaci ekshumirani u Zadru (3), Glini (1), Kninu (1), Petrinji (2), Širokoj Kuli (1) i Gornjoj Obriježi (1).

"Posmrtni ostaci osam lica su identifikovani metodom analize DNK, dok su posmrtni ostaci jednog lica identifikovani tradicionalnom metodom. Njihova sahrana biće obavljena u skladu sa izraženim željama porodica", saopštila je Komisija.

Kroz ovaj proces, od 2001. do 2018. godine, iz registrovanih grobnica na teritoriji Hrvatske ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.200 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u akcijama hrvatske vojske i policije "Bljesak" i "Oluja" a posmrtni ostaci preko 800 identifikovanih žrtava je predato porodicama radi sahrane.

"Od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka koje su vršene na teritoriji Republike Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani je omogućen monitoring te je i ovog puta identifikacijama prisustvovao monitorski tim Komisije za nestala lica", navela je Komisija.

Ovim je, kako je saopšteno, nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, stradalih u akcijama "Bljesak" i "Oluja" tokom 1995. godine, čije porodice žive u Srbiji, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

2024 © - Vesti online