Sreda 19.12.2018.
00:27
Đ. Barović - Vesti

Krvolok šef pregovarača!

youtube.com/true 112c
Monstruozni masakr: Grobnica u selu Klečka

Pored njega, tim će predvoditi i lider opozicione SDP, Špend Ahmeti.

Ovakav potez izazvao je oštre i nepodeljene reakcije u Srbiji. Većina aktera na političkoj sceni tvrdi da je reč o još jednoj provokaciji koja ne doprinosi nastavku dijaloga i smirivanju, već podizanju tenzija.

Danica Marinković, nekadašnji istražni sudija Suda u Prištini kaže za "Vesti" da je to još jedan šamar pravu i pravdi.

- To je odluka koja je van pameti, ali očigledno se od njih više ničemu ne trebamo čuditi. Po svim merilima i međunarodnog prava i morala, Ljimaj bi morao da bude jedan od prvih optuženih pred Specijalnim sudom za zločine OVK, zato što je reč o teroristi broj jedan - ocenjuje Marinković.

Ovaj istražni sudija je o zločinima Ljimaja saznavala posredno, saslušavajući mnogobrojne svedoke u predmetima poput Klečke.

- Kada sam radila istragu o zločinima braće Mazreku, oni su mi ga u više navrata pominjali, detaljno objašnjavajući da je bio glavni komandant Štaba OVK u Mališevu, da je naređivao otmice, zatvaranja i zlostavljanja Srba, ali i da je lično učestvovao u nekim silovanjima i ubistvima.

Marinkovićeva dodaje da je te dokaze dostavila Haškom tribunalu kada je otišla kao svedok u procesu protiv Slobodana Miloševića, ali sud tada nije hteo da uvrsti u spis te dokaze.

- Kasnije sam detaljno o svemu svedočila i pred Tužilaštvom za ratne zločine Srbije koje je protiv Ljimaja formiralo poseban predmet, ali ne znam dokle je taj predmet odmakao - kaže Marinković.

Darko Trifunović, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu ocenjuje da je ovo pokušaj da se Ljimaj abolira i spreči njegovo hapšenje.

- Albanci imaju velike i unutrašnje, ali i probleme sa Zapadom koji insistira na radu Suda za OVK. Ali, to može biti i šansa za Beograd i treba imati mudrosti pa iz ove provokacije izvući benefit. Zašto Tužilaštvo za ratne zločine ne izvrši pritisak na Serža Bramerca da se on oglasi jer je do sada isključivo vršio pritisak na Srbiju, posebno što se Ljimaj pominje u materijalima tog novog tužilaštva i da te optužbe nemaju veze sa onima za koje je oslobođen u Tribunalu - ističe Trifunović.

On dodaje da to može biti šansa i za srpsku diplomatiju da se čitav dosije Ljimaja nađe pred američkim kongresmenima i predsednikom Amerike.

- Amerika je ključ cele priče, a plašim se da nas zbog naše inertnosti i dalje posmatraju kao državu koja je na suprotnoj, ruskoj strani. Pritom, to što smo privrženiji Rusiji ništa ne znači, jer je teško očekivati da će nas braniti, na način na koji običan narod smatra da bi trebalo - zaključuje Trifunović.

Svedočenje braće Mazreku

U svojoj knjizi "Sudija u ratu i miru", Danica Marinković daje i detaljno svedočenje Bekima i Ljuana Mazrekua da je Ljimaj naredio kidnapovanje civila koji su završili u krematorijumu Klečka, kada je ubijeno i dvoje dece i tri žene mlađe od 30 godina.

- Pitala sam ih konkretno ko je naredio te zločine, a obojica su odmah odgovorili: Fatmir Ljimaj. Kada su civili poređani u vrstu, on je naredio i da se te tri mlađe žene izdvoje i odvedu u kukuruz gde je u silovanju sem Ljimaja učestvovalo još nekoliko pripadnika OVK.

Simić: Žele da ponize Srbiju

Potpredsednik Srpske liste, Igor Simić ocenio je da je ćutanje međunarodne zajednice i blagi podstrek koji daje aktivnostima Prištine, poput formiranja takozvane vojske Kosova, doprinelo tome da celokupni timovi Prištine koji odlaze na pregovore u Brisel imaju ratnu prošlost.

- To je namera da se s jedne strane opere prošlost tih ljudi, a da se oni predstave nekakvim političarima i mirotvorcima koji treba sada da postignu mir - kazao je Simić za TV Pink.

2024 © - Vesti online