Sreda 19.12.2018.
00:12
D. Dekić - Z. Marjanović

Divlji zapad u Dragačevu!

A. Čukić
Foto: Ilustracija

Očevici tvrde da je situacija tokom izbornog dana 16. decembra bila nalik Divljem zapadu. Da će biti napeto, u danima uoči izlaska na birališta ukazivali su i opozicioni poslanici i aktivisti, ali i neki od socijalista, tvrdeći da su u njihove opštine stigle nepoznate osobe iz drugih krajeva Srbije i crni džipovi sa beogradskim tablicama.

Najnapetija atmosfera na dan glasanja bila je Lučanima, jedinom mestu gde je u trku ušao i Savez za Srbiju (SZS), koji je kao i ostale opozicione grupacije i partije bojkotovao vanredne izbore u ostale tri opštine s obrazloženjem da su veštački izazvani.

Usijanje u Lučanima

Do usijanja je došlo posle privođenja opozicionara u Lučanima. Naime, opozicioni SZS tvrdi da su hapšeni svi njihovi aktivisti koji su pokušali da ukažu na naprednjačku krađu glasova. Istovremeno, naprednjaci navode je SZS nasilnim metodama ometao izborni proces i da je upao u Kotraži na biračko mesto, gde su njeni pripadnici povredili građanku koja je čekala u redu za glasanje.

Tvrde da su zato privedeni Boško Puškić iz Dveri, Lazar Đurović iz Narodne stranke vuka Jeremića i trojica aktivista SZS Dragana Đilasa. U nameri da ih oslobodi, u policijsku stanicu je stigao Boško Obradović i razmenjene su teške reči i uvrede s državnom sekretarkom MUP-a Dijanom Hrkalović.

Ministar policije Nebojša Stefanović nudio je ostavku predsedniku Aleksandru Vučiću koji mu je rekao da pusti privedene, ali to nije usvojeno.

- Stefanović će otići kad i ja - poručio je Vučić povodom ponuđene ostavke.

Uznemireni ministar

Predsednik je naveo da su u Lučanima, u jednoj od nasilničkih akcija, opozicionari upali u policijsku stanicu, a da ga je ministar policije Nebojša Stefanović uznemiren zvao i rekao da niko nema pravo da preti.

- Rekao sam da ih pusti dok nema nasilja, a njemu je to bilo teško - ispričao je Vučić.
Međutim, lider dveri Boško Obradović pitao je šta državna sekretarka MUP-a traži u Guči na dan izbora. I dobio je odgovor ministra policije Stefanović da je ona u Lučanima bila po njegovom nalogu.

U Kladovu zaratili SPS i SNS

Incidenti i hapšenje desili su se i u Kladovu gde je opozicija bojkotovala izbore, pa su se nadmetale samo srpske vladajuće partije.

U Kladovu je trvenja između naprednjaka i socijalista počelo privođenjem Perice Pankovića, lokalnog funkcionera SPS-a. Prema rečima šefa socijalista u Kladovu Radovana Arežine, hapšenje je usledilo pošto je Panković u blizini biračkog mesta upitao izvesnu osobu iz Beograda: "Šta tu tražiš?!"

- Socijalistima se ne dozvoljava da aktivno učestvuju u izborima - rekao je Arežina navodeći da je u Kladovu tokom prethodne dve nedelje primećen veliki broj džipova beogradskih registarskih tablica.

Oglasio se i prvi na listi naprednjaka Saša Nikolić, protivkandidat Arežine za funkciju predsednika opštine. Nikolić je optužio Arežinu da na "najbrutalniji način vređa, presreće i fizički nasrće na aktiviste SNS".

- Zgrožen sam nasilnim metodama i lažima kojimA SPS pokušava da prekroji volju građana Kladova. Arežina je aktivistima SNS-a rekao: "Robijao sam, nije mi problem da robijam opet." Sada je jasno da SPS osim terora i nasilja nema šta drugo da ponudi građanima Kladova - uzvratio je Nikolić.

Džip patrole presretale glasače

Posmatračka misija Crta ocenila je da je kvalitet izbornog procesa veoma loš, atmosfera mimo standarda za slobodne i fer izbore, kao i da se vrši pritisak na birače, posmatrače i članove biračkih odbora.

- Više od 200 automobila s tablicima Pančeva, Novog Sada, Vršca, Beograda, Kosovske Mitrovice, čak i bez registarskih tablica, kružilo je Dragačevom, zadržavajući se blizu biračkih mesta. Neke osobe iz tih vozila komunicirale su s biračima i članovima biračkih odbora - kažu u Crti.

Oni navode da su kod mesta Grab isečene gume na vozilu njihovog tima, a nepoznate osobe onemogućile posmatračima pristup biračkom mestu. Takođe da su u Kotraži opet nepoznate osobe ispred mesta za glasanje legitimisala birače, dok su na dva mesta članovi biračkih odbora verbalno napali posmatrače Crte.

Prema izveštaju Crte, od ukupno 43 biračka mesta bilo je većih nepravilnosti na 12 biračkih mesta, a manjih na 11. Uočene su ozbiljna nepravilnosti kao što je glasanje bez ličnih isprava, kršenje tajnosti glasanja, nekorišćenje spreja i UV lampi i paralelne evidencije glasača, pa do manjih koje uključuju nepravilno uređena biračka mesta, prisustvo promotivnog materijali u krugu manjem od 50 metara od birališta i upotrebu mobilnih telefona.

- Izborna atmosfera bila je obeležena intenzivnom funkcionerskom kampanjom koju je pratila i zloupotreba javnih resursa. Umesto nuđenja programa lokalnih izbornih lista, republički funkcioneri vodili su intenzivnu kampanju, dok je opozicija svoje poruke svodila samo na napade na vladajuće stranke - navode u Crti.

Svi za vlast

Aleksandar Vučić je saopštavajući rezultate rekao da građani vide da je zemlja ugrožena zbog Kosmeta i da izbori nisu bili laki jer su održani u uslovima pritisaka spolja, ali i iznutra. U Lučanima, gde je učestvovao opozicioni SZS, SNS je osvojio 66,25 odsto glasova, a SZS 9,57 odsto. A onda je pobrojao rezultate izbora u kojima su učestvovale uglavnom vladajuće partije.

- U Doljevcu je SNS je osvojio 83,4 odsto, a cenzus su prešle Jedinstvena Srbija i SPS. U Kladovu SNS ima 59 odsto, a iznad cenzusa su SPS i PUPS. U Kuli SNS ima 59,68 odsto glasova, SPS 11,1 odsto, GG "Kritična masa" 8,9 odsto i POKS 6,67 - kazao je Vučić.

Bojkot u Užicu

Odbornici SZS-a u Užicu su bojkotovali sednicu opštinskog parlamenta uz obrazloženje da je u Lučanima i Guči policija otvoreno bila na strani SNS-a i privodila aktiviste opozicije, a nije obezbedila biračke spiskove i mesta, niti reagovala na desetine vozila bez tablica.

SNS se boji poraza

Zoran Panović, programski direktor Demostata, kaže da je rezultat lokalnih izbora u četiri opštine pobeda SNS-a, ali da je demokratija u velikom problemu, odnosno, da visoki rezultati koje su postigli nisu normalni za demokratsko uređenje.

- SNS ima mašineriju sa resornim sektorskim zaduženjima i napravljena je situacija da bi svaki poraz, makar na nivou mesne zajednice, bio katastrofa za stranku. Tako su postali talac svog rejtinga, ne smeju da izgube nigde. Ogroman rejting neurotizuje ceo prostor - kaže Panović i ističe da se naprednjaci boje da bi krenuli da se ruše kao kula od karata ako izgube izbore makar u jednoj mesnoj zajednici.

Glasali dva puta

Uglavnom iste nepravilnosti obelodanio je i lider Dveri Boško Obradović. On je naveo da su neke osobe glasale dva puta i da je bilo birača koji nisu iz Dragačeva, odnosno da su imali lažne prijave prebivališta.

2024 © - Vesti online