Utorak 18.12.2018.
15:00
D. Timarac

Melem za dušu u olujnoj noći

D. Timarac
Lazarikon: Boža Kanić, Maja Gligorić, Dragana Milanović, Alenka Ognjenović i Čarna Joković

Kad su se začuli zvuci klavira i flaute na sceni se pojavila Dijana Jovičić i započela čaroliju pesmom Mike Antića "Plava zvezda", a zatim je govorila pesmu Desanke Maksimovic - "Svejedno mi je". Nakon aplauza publike Dijana se povukla sa scene, a Alenka Ognjenović, Čarna Jokovic, Maja Gligorić i Boža Kanić, predvođeni Draganom Milanović, izveli su pesmu "Gde si bilo jare moje".

Kad se vratila na scenu, Dijana Jovičić je recitovala "Uzalud je budim" Branka Miljkovića i "Čekaj me" Konstantina Simonova, unoseći dušu i svoje emocije, pa je izmamila i poneki uzdah iz publike. "Lament nad Beogradom" Miloša Crnjanskog i "Ponoć" Đure Jakšića bile su sledeće pesme koje je glumica govorila na bravurozan način.

"Nebeska liturgija" vladike Nikolaja Velimirovića bio je pun pogodak kako u odabiru tako i u izvođenju, kao i stihovi i pesma grupe Galija - "Pravoslavlje", koje su zajedno izveli glumica i sjajni ansambl Lazarikon, koji su sidnejskoj publici olujne subotnje večeri bili pravi melem za dušu.

- Nekada se poezija više cenila i trebalo bi da tako bude opet. Pogotovo jer je naša poezija na glasu i u svetu. Ali, dogodili su nam se i ratovi, a tada topovi govore, a muze ćute. Nadam se da su ta teška vremena sada iza nas i zbog toga se trudim da uzdignemo ono što imamo, a to je ljudska duša u našem narodu. Da ima sve više ljudi koji vole i cene poeziju, videli smo i večeras. Iako je napolju olujno nevreme, odazvao se zapažen broj posetilaca, a po njihovim reakcijama i čestitkama, stekla sam utisak da su zaista oduševljeni - rekla je Dijana Jovičić.

D. Timarac
Nadahnuta i publika: Uprkos nevremenu, mnogi su došli da slušaju poeziju

Na našu konstataciju da je malo glumaca koji govore poeziju, Dijana je nabrojala nekoliko kolega.

- Zaista nas je malo, tu su Ivan Bosiljčić, Ivana Žigon i možda još poneko. Rade Šerbedžija je to divno radio i bio mi je na neki način inspiracija, ali on sada više peva nego što govori poeziju - dodala je Dijana Jovičić.

Spontana saradnja Dijane i Lazarikona

Jedan od aktera divne subotnje večeri u Lazarici bila je vokalna solistkinja Alenka Ognjenović, koja je objasnila kako je došlo do savršenog spoja poezije i muzike.
- Do naše saradnje je došlo spontano. Lazarikon je pre nekoliko godina pozvao Dijanu da nam bude voditelj na koncertu koji smo imali u sali Italijanskog foruma u Lajkardu. Ona je to prihvatila i tako smo počeli da sarađujemo. Ima predloga da gostujemo i u drugim gradovima Australije, ima i kontakata, ali je to teško dogovoriti i uskladiti vremena jer Lazarikon je mnogobrojan. Ima nas dvanaest i prilično je teško organizovati, ali ne i nemoguće - rekla je Alenka Ognjenović.

2024 © - Vesti online