Ponedeljak 17.12.2018.
21:24 >> 21:38h
Vestionline, Sputnjik

Vučić u SB UN: Jako sam uplašen za budućnost celog regiona

Tanjug
Aleksandar Vučić

Sednica je otvorena za javnost.

Predsedavajući sednicom SB UN je najavio razmatranje pisma od 14. decembra koje je predstavnik Srbije uputio Savetu bezbednosti UN u kojem se navode detalji odluke Prištine o podizanju taksi na uvoz robe iz centralne Srbije.

Srbija je u pismu navela da je posredi kršenje CEFTA sporazuma, rekao je predsedavajući, čitajući pismo Srbije.

On je podestio i da je EU zahtevala da vlasti u Prištini ukinu takse u najkraćem mogućem roku

U pismu se navodi da je Priština u petak usvojila amandmane zakona koji omogućavaju formiranje tzv. "vojske Kosova" i da je u pitanju je narušavanje Rezolucije SB UN 1244.

Nakon uvodne reči predsedavajućeg reč je dobio predsednik Srbije aleksandar Vučić koji je naveo da je jako zabrinut i uplašen za budućnost svog naroda, ali i celog regiona.

- Jako sam zabrinut i uplašen za budućnost i od budućnosti, ne samo za budućnost mog naroda, nego i celog regiona - rekao je Vučić na početku svog izlaganja.

Srbija je prema njegovim rečima uložila ogromne napore i trud kako bi održala i uspostavila mir i spokoj u celom regionu celoj Zapadnog Balkana.

- Učinili smo sve što smo mogli kako bi se suzdržali od provokacija Prištine - naveo je on.

On je rekao da Srbija ne prihvata frazu koja je postala uobičajena - da obe strane treba da nešto urade nešto, jer je, kako je rekao, Srbija uradila sve što je bilo propisano do sada, i dogovoreno. Sve što smo potpisali u skladu je čak i sa zakonima Kosova,  ali izgleda to nije bilo dovoljno.

On je prisutne podsetio da i dalje imamo preogvarački proces koji traje, u nadležnosti EU.

- Poručili smo Prištini da nas ne gura u situacije koje smatramo provokacijama, jer Srbija poštuje Rezoluciju 1244. Molili smo ih da ne lobiraju za ulazak u međunarodne organizacije, ali su oni to svejedno radili, računajući na podršku SAD i drugih zemalja, i izgubili su u Interpolu, a onda su počeli da krive Srbiju. Kao da je trebalo da ih mi podržimo, kao da je to bila naša obaveza - rekao je Aleksandar Vučić

2024 © - Vesti online