Ponedeljak 17.12.2018.
20:59
Vestionline, b92.net

Osnovana "Mreža žena u policiji"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako se ističe ta ideja je važna za dalje unapređenje položaja i osnaživanja žena u policiji, kao i u davanju podrške njihovom karijernom razvoju, saopštio je MUP.

Državni sekretar Biljana Popović Ivković je naglasila da će se Mreža žena u policiji snažno boriti i protiv verbalnog i fizičkog nasilja, koje se u poslednje vreme kontinuirano sprovodi u našem društvu. 

- Pretnjama i uvredama, nažalost, pojedini političari i nosioci nekih funkcija, šalju poruku nasilnicima da slobodno mogu da tuku i maltretiraju svoje najbliže. Valjda misle da su tako veći muškarci, a u stvari su kukavice. Za razliku od njih, naša poruka je da su žene stub ovog društva, stub porodice i ubuduće ćemo još intenzivnije insistirati na rodnoj ravnopravnosti, toleranciji i razumevanju - istakla je Popović Ivković. 

Ona je podvukla da će svi oni koji podignu ruku na ženu, izlože je fizičkim i verbalnim napadima, biti sankcionisani u skladu sa zakonom. 

- Moramo se svi snažno boriti protiv nasilja u našem društvu. Svako nasilje rađa novo nasilje, bilo ono verbalno ili fizičko - zaključila je Popović Ivković. 

Direktor policije Vladimir Rebić ocenio je da osnivanje mreže predstavlja veliki korak u poštovanju politike jednakih mogućnosti, sa težnjom umanjenja stereotipa i predrasuda da žene nisu sposobne da obavljaju određene poslove. 

- Mi i na ovaj način pokazujemo da poštujemo ljudska prava, pre svega pravo na jednakost. Podsetio bih da je poslednjih godina učinjen značajan napredak kada je u pitanju zastupljenost žena u policiji, ali smatram da taj broj još uvek nije dovoljan, jer u Ministarstvu unutrašnjih poslova žene trenutno čine oko četvrtinu svih zaposlenih -  rekao je Rebić. 

Šef kancelarije švedske policije u Beogradu Maks Luteman istakao je da iskustva Švedske potvrđuju da su efikasnije one organizacije koje imaju jednak broj zaposlenih muškaraca i žena. 

- Osnivanjem Mreže žena u policiji Republike Srbije napravljen je veliki korak ka rodnoj ravnopravnosti, a primer Švedske pokazuje da je takva mreža dovela do povećanje broj zaposlenih žena u policiji i na rukovodećim mestima - rekao je Luteman. 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova jedna od retkih institucija koja stoprocentno postupa po svim preporukama Poverenika za zaštitu ravnopravnosti. 

- Uverena sam da će i ova mreža doprineti unapređenju položaja žena i sagledavanju njihove uloge, jer današnji bezbednosni izazovi, rizici i pretnje sa kojima se naša država suočava ne daju nam za pravo da se odreknemo bilo kog člana ili članice našeg društva i da ne iskoristimo potencijalne svih - rekla je Janković. 

Ona je dodala da prema poslednjem istraživanju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti građani policiju prepoznaju kao nekoga kome pored, institucije Poverenika, najviše veruju kada je reč o zaštiti od diskriminacije.

2024 © - Vesti online