Utorak 18.12.2018.
01:30
b92.net

Vama možda ne smeta, ali drugim vozačima može da napravi veliku štetu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prilično je sebično voziti se okolo sa naslagama snega i leda na automobilu. Policija ne sankcioniše ovakvo ponašanje, pa mnogi od nas to koriste da uštede par minuta pre polaska. 

Osim što će pogled iz vaše perspektive biti suženiji nego inače, što je toliko loše da ne zahteva dodatno obrazlaganje, tokom vožnje za sobom ćete ostavljati snežni trag koji će jednom ili dvojici vozača iza vas prirediti uslove kao da voze po mećavi. 

Tokom vožnje dolazi do zagrevanja kabine i do zagrevanja motora. Krov automobila i poklopac motora najveće su površine sa snegom na automobilu. Kada se te površine zagreju, gubi se veza između snega i lima.

Sante, tokom vožnje, mogu otpasti sa automobila i pasti direktno na kolovoz. Nikada ne možete biti sigurni kako će vozač iza vas reagovati na otpadanje snega sa vašeg automobila u toku vožnje i da li ćete time izazvati nezgodu. 

Takođe, ako naglo zakočite ispred pešaka, nagomilani sneg može poleteti pravo na njega. 

Rešenje problema počinje dobrom organizacijom. Kada osvane snežno jutro, morate da izađete iz vašeg toplog doma ranije nego inače i da pripremite automobil za vožnju. 

Najbolje je da metllicu ili vaše sredstvo za čišćenje držite van auta ili u prtljažniku. Na taj način ćete izbeći situaciju da se nagomilani sneg sa automobila sruči pravo na vaše sedište.

2024 © - Vesti online