Ponedeljak 17.12.2018.
10:20
Vestionline, Tanjug

Vulin: Kfor da razoruža ilegalnu oružanu formaciju na KIM

youtube.com/ Novo jutro - Dea i Sarapa
Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

- Posao Kfora je da u skladu sa Rezoluciojom 1244 ne dozvoli formiranje bilo kakve naoružane formacije. Da li možete da zamislite da se pojavi neka paravojna formacija na prostoru severa Kosova I Metohije? Kakva bi bila reakcija KFOR-a? Koliko bi im minuta trebalo tada da kažu da bilo kakava naoružana formacija nije u skladu sa Rezolucijom 1244? Zašto to ne urade i sada? Šta ih to sprečava da to urade i sada - rekao je Vulin.

Na pitanje kakvi su kontakti Vojske Srbije sa KFOR-om u poslednja dva dana, ministar odbrane istakao je da postoji redovna komunikacija sa KFOR-om.

- Nije to zato što smatramo da je KFOR bezgrešan i da je nepristrasan. Kao što vidite nije i nažalost više puta nas je razočarao i ne samo nas već i Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Mi moramo u skladu sa Rezolucijom 1244 i Vojnotehničkim sporazumom da sarađujemo sa KFOR-om i to radimo. Dakle, imamo neprekidnu komunikaciju, imaćemo mešovite patrole, a načelnik Generalštaba video se sa novim komandantom KFOR-a, 14. decembra u Nišu - istakao je ministar Vulin i naglasio da će Srbija raditi sve što može da uradi da bi se sačuvali mir i stabilnost na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira na to što je poverenje Srbije često izigrano.

Danas se očekuje i odgovor Prištine na ponudu Brisela kada je reč o uvedenim taksama.

- Naš vrhunski interes je mir, stabilnost i ekonomski napredak regiona. Strategija EU prema Prištini do sada je bila strategija šargarepe. Vreme je da Brisel umesto šargarepe ponudi štap a to znači da ako kažu da Priština ne ukune takse onda neće biti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ako se ne formira Zajednica srpskih opština neće biti vizne libereizacije. Dok god se to ne desi ne može se očekivati napredak - rekao je Vulin. 

2019 © - Vesti online