Ponedeljak 17.12.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: M. Karović

Pretpraznične radosti za ugrožene

M. Karović
U srcu dobrih ljudi: Sava, Dijana i Davor Barbu

Često se događa da donacije sustižu jedna drugu, a posebno kada dolaze iz daleke Australije. Izuzetka nema ni ove godine, jer je posredstvom naše sidnejske Redakcije proteklih dana stizalo nekoliko donacija upućenih i na više adresa.

Plemenita B. G. iz Adelejda je tako opet (za manje od nedelju dana) poslala 500 dolara za siroče iz Bijeljine, šestogodišnjeg Aleksu Bogdanovića, njegovu baku Raziju Aziri i gluvonemu rođaku, zamolivši da im pomoć stigne što pre, kako bi imali dovoljno sredstava za ogrev, hranu, lekove i zaostale račune.

Da praznike provedu u zdravlju i veselju, nikako tugujući i pitajući se kako će da izađu na kraj sa surovom svakodnevicom. Kako je dobrotvorkina želja sa dalekog kontinenta za nas poput zapovesti, to je ovaj dar čim pre prosleđen na njihovu kućnu adresu, donevši silnu radost.

- Ja sam nepismena žena i ne znam šta bih rekla za ovakav gest. Verujte mi da sam zanemela i da mi je teško da poverujem da je ponovo izdvojila od sebe da bi nama pomogla. Neka dragi Bog poživi tu dobru ženu i neka joj podari svaku blagodet. Spasla nas je muka i briga. Zahvaljujući njoj dočekaćemo Novu godinu i Božić kako odavno nismo - poručila je u telefonskom razgovoru baka Razija.

Načuvši razgovor i mali Aleksa je poželeo da nas čuje:
- Hvala puno, teti! Voleo bih da je upoznam!

Pojasnivši mu da ona daleko živi, zamolio je da ga obiđemo, što smo i obećali da ćemo učiniti prvom prilikom koja nam se ukaže. Pre svega, kako ne bismo izneverili to malo biće koje nažalost pravu roditeljsku ljubav nikad nije spoznalo, jer mu je majka preminula posle teške bolesti kad je imao samo dve godine, a otac ga je napustio. Zato je ostavljen baki, pa je sve do skoro koru hleba zarađivao prikupljajući stari papir i karton. Žive u iznajmljenoj trošnoj baraci, sa 100 maraka kirije i stalnom pretnjom da će biti izbačeni na ulicu. Dobiju socijalnu pomoć od 240 maraka (120 evra) za dečaka i njegovu 15-godišnju gluvonemu rođaku. Kako baka Razija kaže, da joj nema komšija da joj pomognu, kao ni dobrih ljudi, često ne bi imali ni šta da pojedu. A srce bi joj prepuklo od tuge kad bi joj uzeli unuka i odveli u Dom za decu bez roditeljskog staranja.

Zahvaljujući plemenitim čitaocima "Vesti", koji su proteklih meseci slali pomoć za ovog mališana, poput B. G. iz Adelejda, ta briga je za sada otklonjena.

To, međutim, nije sve. I anonimna familija iz Sidneja (redovni donatori), uputila je čak 1.000 dolara (po 500) za siročiće Bojana (18), Tijanu (10) i Tamaru (8) Lazović iz sela Banje kod Zubinog Potoka, ali i za samohranu majku troje dece Vuku Barbu iz Mramorka kod Kovina. Ovi prilozi su, takođe, odmah prosleđeni na zadate adrese. Donacija iz Australije mnogo je obradovala Lazoviće.

- Ovo je i više nego prijatno iznenađenje za nas, posebno što pomoć ponovo stiže od divne familije iz dalekog sveta. Zahvalni smo im do neba. Deci će ovo mnogo značiti, jer znaju da nisu zaboravljeni. Dovoljna im je patnja što rastu bez oca i majke. Imaju nas i veliko srce dijaspore i dobre sugrađane, a to je velika stvar - kaže tetka Dobrica, koja je posle smrti roditelja preuzela na sebe brigu o deci. Njena sestra Nada i ona su odlučile da za decu kupe kuću i plac bliže gradu u želji da devojčicama olakšaju život i školovanje, ali još nisu uspele u toj nameri, pa će i ovaj dar iz Australije čuvati upravo u tu svrhu. Kako kaže, devojčice su dobre, poslušne, vredne i dobri su đaci, kao i njihov brat koji više nije sa njima. Mladog Bojana je zbog daljeg školovanja i boljih uslova života, srdačno primio u svoj dom ujak u Subotici. Iako je ova razdvojenost teško pala njegovim sestricama, ali i tetkama, svesni su svi da je to bila najbolja odluka.

Za ogrev i poklone deci

Vredna novčana pomoć od 500 dolara iznenadila je silno i Vuku Barbu i njene mališane, blizance Davora i Dijanu, kao i malog Savu koji su bukvalno skakali od radosti. Saznavši da su isti dobri ljudi ponovo mislili na njih i omogućili im da još jedan praznik dočekaju kao i svi njihovi vršnjaci čiji roditelji ne brinu o goloj egzistenciji. U toplom domu, uz punu trpezu i poklonima ispod jelke.
- Ostala sam bez reči. Njihov dar je poput dobrog znamenja. Odmah ću dokupiti ogrev bez koga smo ostali, a preostalim delom novca ću obradovati decu. Uživaćemo u praznicima kao nikad do sada. Naše dobrotvore neka Bog dragi čuva, daruje dobro zdravlje i sreću na svakom koraku - poručila je majka Vuka Barbu svojim dobročiniteljima.

Poklon i za Acu

Ni to nije bilo sve, jer je ubrzo potom 300 dolara stiglo od Dijane i Silvane iz Melburna. Donaciju su namenile slepom dečaku Aleksandru Smukovu (15) iz Dobrinaca kod Rume i njegovoj porodici koju muke ne zaobilaze. I ovaj dar će, koliko narednih dana, stići na zadatu adresu, o čemu ćemo pisati u jednom od narednih izdanja našeg lista.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online