Nedelja 16.12.2018.
18:15
O. Đoković - Vesti

Jusef u Parizu svaki dan prodaje "Vesti": Pobedili ste "Njujork tajms"

O. Đoković
Hvali Srbe: Jusef u svom kiosku

- Na trgu Gambeta, u 20. pariskom arondismanu su dva kioska i oduvek oba prodaju "Vesti". U poslednje vreme meni stižu dva latinična i osam ćiriličnih izdanja. Kupci su stalni, verni "Vestima", a sa svakim od njih imam priču. Tako jedan kad mi pruži dva evra uvek kroz osmeh kaže: "Pi... dim", šta to znači, je li nešto vulgarno? Nedavno je jedan preminuo, redovno me oslovljavao sa: "Amigo", ja njemu uzvraćao: "Jugo." Umro je i jedan mnogo simpatični brkajlija. Kad neko prestane da dolazi, nažalost, razlog obično bude najgori. A Srbi su kul narod, izvanredni ste. "Vesti" kod mene kupi i poneka Srpkinja, desi se da se izljubimo.
Tumači Jusef da je od čitalaca "Vesti" učio našu politiku:

- Vidim fotos, naslov, tražim da mi objasne. I znate li koji je moj zaključak? Svima vama je bolje bilo kad ste živeli zajedno, bili ste snažniji, više su vas cenili. Mislim da su vaše probleme skrojili religija i spoljne sile.

Tokom godina Jusef je, kako kaže, sa čitaocima "Vesti" postao familija:
- Za Uskrs mi donesu bojena jaja. Jedna čitateljka mi redovno s puta šalje razglednicu, evo, čuvam njenu celu kolekciju. Na jednoj karti iz Vašingtona piše: "Sa Obamom pijem pivo, pričamo o tebi, pozdravlja te." Generalno, svi ste vedri i simpatični.

Zapažanje Jusefa jeste i da među čitaocima bilo koje štampe nema mladih, naziva ih internet generacija i zbog takvih, predoseća, da za nekoliko godine više neće biti novinarnica.
Još je Jusef priznao da mu je leti prevruće, zimi prehladno, da sve junački podnosi, ali i da ga nikad ne napušta dobro raspoloženje.

- Već kad sam na ovakvom radnom mestu, moram i da budem najrevnosniji čitalac novina. Pratim sve, politiku dobro poznajem, svaki kupac štampe me o nečem informiše, nikad mi nije dosadno

Provodeći od jutra do mraka u svojoj kućici-novinarnici, Jusef je sakupio mnogo iskustava:

- Sa ove strane sam izložio inostranu dnevnu novinu, rusku, špansku, italijansku, tursku, američku, kinesku, hrvatsku... Neke prodam po jedan-dva primerka, nekad nijedan, a evo, govorim najiskrenije, "Njujork tajms" prodam maksimum jedan-dva primerka, a za "Vesti" dođe pet ili osam, nekad i više kupaca.

 

Poljubac za lepoticu

- U kiosku s druge strane Gambete radio je Paskal, mnogo je voleo vaše ljude, a u "Vestima" ga je oduševljavala poslednja strana, pa pre nego što kupcu pruži primeraki, on redovno poljubi fotos golišave lepotica. Paskal je umro pre tri godine, nasledio sam njegovu naviku, eto, i ja poljubim sliku svake od tih lepotica - priča Jusef.


 

2024 © - Vesti online