Nedelja 16.12.2018.
11:15
Radio Slobodna Evropa

RSE: Zašto Vučić i Tači žele da trguju teritorijama?

A. Čukić
Aleksandar Vučić i Hašim Tači

"Srbi znaju da od Vojske Kosova nema ništa"

- Od 2013. godine srpsko rukovodstvo je počelo postepeno da prodaje interese Srba na severu Kosova i Metohije. Silom su ih terali da učestvuju na kosovskim izborima i u radu kosovskih institucija - kaže Bogdanović.

- Kada su se desili oni silni protesti na severu Kosova i Metohije, očekivao sam da će srpski ministri uputiti pismo Ramušu Haradinaju i tražiti da ih što pre razreši. Ne mogu da zamislim da bilo koji Srbin može da učestvuje u vladi koja uvodi sankcije njegovom narodu - dodaje on.

Komentarišući odluku kosovskog parlamenta da formira vojsku Kosova, bivši ministar Srbije za Kosovo kaže da je "jako opasno da se krene u formiranje vojske u trenutku kada postoje velike tenzije između i Srba i Albanaca na KiM".

- Mi Srbi, koji živimo na Kosovu i Metohiji, znamo da od te vojske nema ništa. Međutim, imajući u vidu kakve poruke dolaze iz Beograda i Prištine, Srbi na severu KiM su zabrinuti, iako su svesni da Priština nema potrebe da napada sever Kosova i Metohije jer tamo bukvalno ima sve - i administrativnu liniju na Jarinju i Brnjaku preko koje roba ne može da se uveze, i lokalnu samoupravu, i policiju, i sudstvo, dakle, sve instrumente državnosti - ističe Bogdanović.

"Velika greška Vučića i Tačija"

- Ja lično ne vidim opasnost od te buduće kosovske vojske. Znamo da vojska Kosova ne može da se formira bez promene ustava, a ustav ne može da se promeni bez pristanka srpske zajednice. Ne vidim da je ijedan Srbin spreman za takvo nešto. Ipak, ponavljam, Srbi se plaše, posebno zbog onoga što se desilo 2004. kada su napadnuti ni krivi, ni dužni i kada je stradao veliki broj naših ljudi i sakralnih objekata - kaže on.

Na pitanje da li je još uvek aktuelna ideja o kojoj su govorili Vučić i Tači, o mogućnosti razgraničenja između Srbije i Kosova, što je podrazumevalo razmenu teritorija - sever Kosova za Preševsku dolinu, Bogdanović kaže:

- To je provejavalo kao ideja, ali niste mogli čuti niti od Vučića, niti od Tačija, kakav je to plan. Od Tačija ste mogli da čujete da neće dati sever Kosova i Metohije, već da hoće da pripoji Preševsku dolinu ili, bolje rečeno, Preševo, Bujanovac i Medveđu. Što se tiče srpske strane, mogli ste da pročitate u tabloidima da Srbija želi da sačuva sever Kosova i Metohije, ali da nema promene granica, kad su u pitanju Preševo, Bujanovac i Medveđa - ističe on i dodaje:

- Od početka sam bio skeptičan prema toj ideji, jer je nemoguće da Evropska unija i SAD podrže bilo kakvo razgraničenje po etničkoj liniji. Mislim da je velika greška i Vučića i Tačija što su počeli da pričaju o granicama i statusu umesto da se razgovara o normalizaciji odnosa - o bezbednosti, ličnim kartama, tablicama, slobodi kretanja, dakle, o onome što olakšava život Srbima i Albanicima koji žive na Kosovu i Metohiji - kaže Bogdanović.

- Siguran sam da Vučić niti ima hrabrosti, niti ima podršku da na bilo koji način deli KiM. Nisam siguran da je bilo ko u Srbiji - ne samo u ovom trenutku, nego i u budućnosti - spreman da prekrši ustav. Jer, ako želite da to radite, onda morate da promenite Ustav Srbije, a ne da na tajnim sastancima dižete tenzije u dogovoru sa Tačijem. Tači i Vučić to rade da bi obojica što duže ostali na vlasti - zaključuje bivši ministar Srbije za Kosovo.

2024 © - Vesti online