Ponedeljak 17.12.2018.
09:00
MTS

Studenti u Nemačkoj u slobodno vreme gledaju TV kanale sa Balkana

Promo
 

Na više od 300 visokoškolskih ustanova trenutno uči oko 3 hiljade mladih sa Balkana. Najviše je onih koji stiču znanja iz prirodnih nauka, ali zahvaljujući programu Erasmus koji je pod pokroviteljstvom Evropske unije, mnogim uspešnim studentima društvenih fakulteta omogućene su studije u ovoj zemlji.

Na Univerzitetu Konstanc, koga zovu malim Harvardom, jer je rasadnik intelektualaca, zatekli smo desetak studenata sa naših prostora. Svi se oni druže i drže zajedno, u glas nam dovikuju. Kažu da studenti iz Srbije najbolje prolaze prilikom prvog utiska, jer je ovde doktorske studije završio Zoran Đinđić, čija se spomen ploča nalazi u okviru univerziteta, pa profesori već prilikom prve komunikacije sa našim studentima ističu njegovo znanje i uspešnost na ovom Univerzitetu.

Marko, Boris i Haris su najbolji drugovi, a dolaze iz Srbije, Hrvatske i BiH. Od prvog dana su zajedno, jer i učenje je lakše uz “naše”, navodi Haris.

“Ovde sve drugačije funkcioniše. Rad se odvija u malim grupama, a sistem je u potpunosti podređen studentima i njihovim potrebama koji podstiče kreativnost I nagrađuje trud. Iako se puno uči, ima slobodnog vremena i za druženje. Čak znamo šta se sve dešava i u našim zemljama jer gledamo televizije sa Balkana. Marko je prvi čuo od prijatelja za GO4TV aplikaciju , a onda smo je preuzeli i nas dvojica, jer u fazama kada nam fali domovina, porodica i prijatelji, gledanje omiljenih kanala i slušanje našeg jezika nam mnogo olakšaju nostalgiju.”

I Marko, i Boris, i Haris navode da će se po završetku školovanja vratiti zemljama kojima pripadaju i da će sve svoje znanje usmeriti u izgradnju i dobrobit društva i zajednice, a prijateljske veze i smeh će ih uvek povezivati, bez obzira na kilometre.

2024 © - Vesti online