Subota 15.12.2018.
21:15
rts.rs, Vestionline

Mojsilović: Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima

Tanjug
Milan Mojsilović

Milan Mojsilović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je operativna sposobnost Vojske Srbije mnogo bolja u odnosu na prethodni period, kao i da je siguran da će ona biti mnogo veća.

- Građani nemaju nikakavu potrebu da brinu o tome da li Vojska Srbija može na svoj način da odgovori svim zahtevima koji se odnose na izazove, rizike, pa i pretnje - kaže Mojsilović.

Na pitanje koliko mu trenutna situacija na KiM deluje opasno, Mojsilović kaže da je stanje nepredvidivo u mnogim sferama.

- To je jedan od razloga zašto sam imao juče u Nišu sastanak sa komandantom Kfora gde smo mi kao vojnici usaglašavali sve detalje vezano za rad i aktivnosti na terenu. Suština celokupne priče je da je nama neophodno da imamo komunikaciju i saradnju i da jednostavno svi radimo u pravcu obezbeđenja mira i bezbednosti - ističe Mojsilović.

Napominje da je Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima.

- Vojska Srbije je spremna da odgovori svim izazovima i rizicima, ali se zaista nadam da će Kfor u svom kapacitetu i svom mandatu, što mi je i potvrdio komandant Kfora, obezbediti zaštitu svih građana na KiM, sa težištem na srpskoj zajednici - dodao je načelnik Generalštaba.

Odgovarajući na pitanje da li veruje da će NATO zaštititi srpski narod, Mojsilović kaže da se nada da će oni to uraditi i da je dobio takva uveravanja.

- Vi znate da postoje određeni sporazumi koji su između Prištine i NATO-a, odnosno između NATO-a i Srbije i odnosi se na to ko, gde i kako sme da prisustvuje i ja cenim da će sve to biti i morati da se sprovede u praksi - objašnjava Mojsilović.

"Budno pratimo kompletnu situaciju" 

Ukazao je da će sa pažnjom budno pratiti kompletnu situaciju.

- Moram da podsetim građane da mi već u kopnenoj zoni bezbednosti duž čitave administrativne linije imamo jedan respektabilni kapacitet koji definitivno prati i usmeren je na stanje bezbednosti - naveo je načelnik Generalštaba i dodao da se nada da će u narednom periodu sve ovo što se dešava na terenu ući u kontrolisanu sferu.

Podsetio je da je sa predsednikom i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem juče obišao jedinice vojske.

- Predsednik Republike i naš vrhovni komandant pored uvida u stanje operativne sposobnosti, uvida u spremnost, pripremljenost i borbenu gotovost jedinica obratio se starišinskom i vojničkom sastavu. To je bila prava prilika da dobijemo smernice i direktive za dalji rad, predsednik je odao priznanje vojnicima i starešinama na onome što oni i rade i kako to čine i njegovo obraćanje je bilo upravo ono što i vojska očekuje od svog vrhovnog komanadanta - navodi Mojsilović.

Ukazao je da je imao više razgovora prethodnih dana, jer je, kako kaže, intezivna komunikacija neophodna posebno sa nosiocima određenih funkcija bezbednosti, ne samo u našoj zemlji i regionu, već i u svetu.

- Obavio sam razgovore sa komandantom savezničke komande za operacije NATO-a generalom Skaparotijem i naš razgovor je bio dominanatan u sferi bezbednosti i dobio uveravanja da će bezbednost i stabilnost biti prioritet NATO-a kada govorimo o KiM uz naravno punu implementaciju sadržaja koji se odnosi na mandat misije Kfora na terenu - istakao je Mojsilović.

Dodao je da je razgovarao i sa direktorom međunarodnog vojnog štaba iz Brisela iz NATO-a i da su oni svesni odrđenih rizika.

- Suština celokupne priče je da naši razgovori, uslovno rečeno vojnički, moraju da se kanališu u cilju upravljanja i kontrole u uslovima povećanih tenzija na terenu - zaključio je Mojsilović.

2024 © - Vesti online