Subota 15.12.2018.
12:17
Vestionline, mondo.rs

New York Times: Zvezda - Liverpul utakmica sezone

twiiter.com/
 

Rori Smit, autor bestselera "Mister", posvećenog ljudima koji su stvarali najomiljeniji sport na planeti, izabrao je utakmicu Crvena zvezda - Liverpul za najbolju u prvoj fazi Lige šampiona.

Englez je u poslednjem javljanju čitaocima lista "The New York Times", za čije potrebe u redovnoj kolumni "konvertuje" fudbal u soker, izabrao pobedu crveno-belih nad "redsima" i golove Milana Pavkova pred preko 50.000 ljudi u Beogradu za događaj prve runde takmičenja i, pritom, ponudio zanimljivo obrazloženje.

Autor iz Mančestera, kom verovatno nije bilo žao da gleda posrtanje Liverpula na stadionu bivšeg šampiona Evrope, ukazao je čitaocima na to da se u takmičenju podešenom po merilima elite iz najbogatijih klubova na kontinentu zaboravlja uloga koju su ekipe sa istoka Evrope imale u stvaranju kulta današnje Lige šampiona.

- Pobeda Crvene zvezde nad Liverpulom od 2:0 ne samo da je dodatno zakomplikovala stvari u Grupi C, već je i podsetila, na kratko, pohlepne i samožive klubove sa zapada Evrope na opasnosti koje su nekada - ali i danas - dolazile sa Istoka, na tu potcenjenu snagu zbog koje je ovo takmičenje i postalo ovako posebno - napisao je Smit i dodao:

- Bilo je utakmica sa više golova, bilo je i dramatičnijih, bilo je i lepših, ali nijedna nije imala takav značaj.

Smit je u autorskom tekstu na više mesta ukazao na sve probleme sa kojima se suočava novi predsednik UEFA, Aleksander Čeferin, pokušavajući da zaštiti Ligu šampiona od uticaja vlasnika najmoćnijih klubova Evrope. Utoliko, pobedu šampiona Srbije nad viceprvakom kontininenta video je kao simbol otpora prema ultimatumima sa kojima se UEFA susreće već dugi niz godina, a koji je doveo skoro do "zatvaranja" takmičenja za klubove iz takovaznih "malih" liga.

Konkretno, Smit je naglasio da je Serija A dobila povlašćeni položaj posle poslednje promene sistema kvalifikacija i da ga je "opravdala" plasmanom samo dva kluba u osminu finala.

U njoj kao favorite vidi "staru školu" u prednosti u odnosu na "novokomponovane" sile, Mančester siti i Pari sen Žermen, pred žreb koji će biti održan u ponedeljak u podne izdvojio je Porto kao "klub za poželeti iz prvog", a Atletiko Madrid kao "protivnika za izbegavanje iz drugog šešira".

Za ekipu prve faze takmičenje izabrao Ajaks ispred Borusije Dortmund.

Iako je bio impresioniran mladošću, talentom i kvalitetom igre koju su prikazali momci sa "Vestfalena", prednost je dao klubu iz Amsterdama u čijim redovima je, kako je naveo, prepoznao dve velike zvezde sutrašnjeg fudbala - Frenkija de Jonga (21) i Matejsa de Ligta (19).

- Restauracija slavnog Ajaksa pod vođstvom Erika ten Haga je bila melem za dušu. On je izgradio tim oko dvojice susperstarova u nastajanju, kojima će nažalost ovo biti verovatno poslednja sezona u tom slavnom belom dresu sa crvenom prugom, pa vam predlažem da uživate dok možete - napisao je Smit o "kopljanicima" za koje, pored De Jonga i De Ligta, maestralno ove sezone nastupa i naš Dušan Tadić.

2024 © - Vesti online