Petak 14.12.2018.
16:46
Tanjug, Vestionline

Bečić: Vučić će zaštiti Srbe na KiM

Tanjug
Aleksandar Vučić

Kako je naveo u saopštenju za medije, on pruža punu podršku predsedniku koji "odlučno i hrabro donosi najteže i najozbiljnije odluke". 

- Današnja odluka Prištine predstavlja brutalno kršenje normi međunarodnog prava i rezolucije 1244 UN, uz otvorenu podršku Amerike i nekih drugih država. Ne sme niko da zanemari činjenicu da su u redovima novoformirane takozvane takozvane vojske Kosova nekadašnji teroristi OVK, i da ovakvi postupci predstavljaju direktno narušavanje mira i bezbednosti u regionu - kaže Bečić.

Dodaje, da je predsednik Vučić mnogo puta do sada upozoravao međunarodnu zajednicu i predstavnike EU da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja otvaranje Pandorine kutije i da ovakvi potezi mogu imati posledice i po druge evropske države koje se suočavaju sa sličnim problemom. 


- Temelji međunarodnog prava više puta do sada su urušeni na primeru Srbije, a svoj kraj međunarodno pravo doživljava na KiM. Odgovornost za ovakvo delovanje snose na prvom mestu Amerika i Velika Britanija, ali smatram odgovornom i Evropsku uniju koja je u ovom trenutku pokazala svu svoju inertnost i slabost, ne poštujući svoje članice i nesagledavajući posledice ovakvog činjenja, po mir i stabilnost ovog dela Evrope - podvlači on.

Bečić kaže da formiranje takozvane vojske Kosova predstavlja "samo još jedan korak u zaokruživanju i ostvarivanju projekta Velike Albanije, sa ciljem proterivanja preostalih Srba, stvaranje etnički čiste kvazi države legla korupcije i organizovanog kriminala". 

- Treba li mi da podsećamo Evropu i Ameriku da stvaraju vojsku i državu na teritoriji Balkana sa koje je potekao najveći broj boraca Islamske države? Bahati potezi Prištine u prethodnom periodu pokazuju da njihovi sponzori Amerika i Velika Britanija svesno ignorišu međunarodne pravne mehanizme za rešavanja Kosovskog problema radi nove destabilizacije na Balkanu - rekao je Bečić i apelovao na članice EU da ne ostanu slepe na ovakvo činjenje velikih sila.

2024 © - Vesti online