Petak 14.12.2018.
19:33
Tanjug, Vestionline

Kfor bi trebalo da spreči i razoruža kosovsku vojsku

Tanjug
Pripadnici KFOR- a (Foto: Arhiva)

On je u izjavi za Tanjug ocenio i da će ovaj potez Prištine voditi značajnijem povećanju tenzija na Kosovu i u regionu.

- Od prvog dana Kfor krši Rezoluciju 1244 na čijim osnovama je uopšte mogao i da dođe na Kosovo, jer od početka deluje " državnotvorno". I u tome formalno neutralna Austrija politički i vojno ofanzivno učestvuje - kritikovao je funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) .

Štokinger je naveo i da je tokom njegovog nekadašnjeg putovanja na Kosovo video KBS kako patrolira uglavnom sa civilnim autobusima, koji su bili prepoznatljivi i po oznaci KBS na tablicama. 

- Pripadnici su bili lako naoružani. I tada su snage KBS između ostalog imale puške nemačkog Bundesvera G3. Godinama te snage bivaju obučavane i opremljene od strane Kfora, misije u kojoj nažalost austrijska vojska ima najveći kontingent. Sada se te trupe, slične policiji, transformišu u regularnu vojsku sa teškim naoružanjem - rekao je on.

Štokinger ukazuje i da su već u KBS-u komandanti i većina pripadnika de fakto bili bivši borci OVK sa ratnim i terorističkim iskustvom.

- To se neće promeniti ni kod nove vojske. Dugogodišnji komandant KBS i ministar odbrane Agim Čeku je bio u rukovodećem štabu terorističke OVK. Pre toga on je služio sredinom 1990-tih u hrvatskoj vojsci i bio je jedan od onih koji su planirali operaciju "Oluja" protiv krajiških Srba - podseća Štokinger.

On ističe i da bez podrške značajnih zapadnih krugova Priština ne bi mogla da donese današnju odluku.

- Taj korak će voditi ka značajnijem povećanju tenzija na Kosovu i u regionu - upozorava on.

2024 © - Vesti online