Petak 14.12.2018.
18:57
telegraf.rs, Vestionline

Plenković: EU mora pomoći strankama i institucijama BiH

youtube.com/ProductiehuisEU
Andrej Plenković

Plenković će drugi put, nakon samita u oktobru, na sastanku Evropskog saveta govoriti o stanju u Bosni i Hercegovini.

- Govoriću o tome da EU mora pomoći strankama i institucijama Bosne i Hercegovine kako bi se pristupilo sprovođenju presude Ustavnog suda i promeni izbornog zakona. Inače, ovako se može ići unedogled, ovde će biti sve više nezadovoljstva, a tamo će se neko praviti nevešt i da je to normalno, a nije - rekao je Plenković po dolasku na samit.

Kaže da se ne radi o ličnim nesuglasicama s novim hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem, preneli su hrvatski mediji.

Dodao je da je nedavno razgovarao s akterima zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i dodao da tada nikome nije ni u mislima bilo da jedan narod drugome bira predstavnika u Predsedništvu.

- To nije ništa osobno, nema veze s gospodinom Komšićem ni bilo s čim. Naš je stav principijelan, smatramo da za zdravo funkcioniranje Bosne i Hercegovine, institucija za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, lično, najmalobrojnijeg hrvatskog, nije dobro da imamo takvu situaciju. Ako su vam Hrvati većinski nezadovoljni s takvim scenarijem, onda to nije dobro - rekao je Plenković.

Naglasio je da su Hrvatska i on lično najveći zagovornici evropskog puta Bosne i Hercegovine i da će joj nastaviti pomagati na tom putu. 

Na pitanje razumeju li ostali lideri EU to što im hrvatski premijer govori o BiH, Plenković je rekao: "Pa, puno više nego pre". 

Govorim vam ovo kao najveći zagovornik Bosne i Hercegovine jer niko od vas nije se više založio za napredak BiH prema EU i to ćemo i nastaviti.

- Mogu reći da sada vlada veliko razumevanje za tu temu među kolegama, mislim da smo je sada otvorili tako da ljudi shvataju da postoji problem i da ga treba rešiti - rekao je Plenković.

2021 © - Vesti online